“Ennek a sztorinak szíve van” – Nagy vágtába kezdett a Kincsem

2017 március 19. vasárnap, 7:30

Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével került a mozikba március 16-án a Kincsem.

A rákövetkező két nap alatt több mint 19 ezer néző volt kíváncsi a filmre. A nagy érdeklődésre való tekintettel növelték a vetítések számát az Allee, Aréna, Westend és győri Cinema City-kben.

 

Gyabronka József, Kovács Lehel, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Kincsem / Gyabronka József, Kovács Lehel, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Rekordot dönthet:

A Kincsem a bemutató napját követően (beleértve a március 15-i premier előtti vetítéseket is) 19000 nézőt szerzett, ami nem csak a hazai produkciók között számít kiemelkedőnek. A sajtó is kedvezően fogadta a filmet, ami úgy tűnik, a nézők szívét is rabul ejti.

Az elmúlt évek nézettségi rekordját az Argo 2 tartja, Árpa Attila filmjére anno a nyitóhétvégén 40 ezren váltottak jegyet. A kérdés az, vajon a mostani hévégén sikerül-e Kincsemnek átvennie a vezetést? „Az első hétvége nézettségi adatai azért fontosak, mert e szerint kap termet és előadásszámot a film” – hangsúlyozta Herendi Gábor rendező az OrientPress Hírügynökségnek.

Kincsem / Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Kincsem / Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Azt is hozzátette, Kincsem története a kiegyezés után játszódik, a monarchia virágzó időszakában, amikor a magyarok nemzeti függetlenségi törekvései elfojtva bár, mégis érezhetőek a levegőben. A rendező elmondta, bizonyos szereplők és a történelmi háttér valós, de mivel Kincsem a világ legeredményesebb lova volt ‒ minden versenyt megnyert amelyen indult –, önmagában nem szolgált volna eléggé fordulatos történettel, így egy fikciós sztorit kellett hozzá kitalálni. Hozzátette, a forgatási munkálatokat alapos kutatómunka előzte meg, minden létező szakirodalmat elolvastak, valamint Hesp Róbert, Kincsem egykori trénerének unokája is a segítségükre volt.

A Kincsemről:

A Kincsemben Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) céltalan életet él, amikor egy nap megjelenik nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, amivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Blaskovich nemes küzdelemben győzheti le ősi ellenségét, von Oettingen bárót (Gáspár Tibor), egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe (Petrik Andrea), apja gyilkosának lányába.

A film főbb szerepeiben Nagy Ervint, Petrik Andreát, Gáspár Tibort, Keresztes Tamást és Gyabronka Józsefet láthatjuk, a további szerepekben pedig többek között Kovács Lehel, Rátóti Zoltán, Balsai Móni, Makranczi Zalán, Scherer Péter és Papp János tűnnek fel.

A forgatókönyvet Herendi és Hegedűs Bálint (Liza, a rókatündér; Parkoló) közösen jegyzi, a film producerei Hutlassa Tamás (A miniszter félrelép, Kontroll, Hurok) és Herendi Gábor, zenéjét Hrutka Róbert szerezte.

10 pontban a film titkairól: 

1. A magyar csodakancáról szóló Kincsem filmet 72 napig forgatták, jeleneteit olyan helyszíneken rögzítették, mint a keszthelyi Festetics kastély vagy a bécsi Práter, amely Európa legrégibb, eredeti formájában megőrzött lóversenypályája. A forgatást 8 hónapos digitális utómunka követte, melynek során például a 19. századi Budapestet, Bécset, Berlint és Párizst is beleillesztették a filmbe.

2.  Az 1980-as évek végén már felmerült, hogy csinálnak egy filmet a csodalóról. Csurka István ír­ta a forgatókönyvet, Tordy Géza és Nagy-Kálózy Eszter játszotta volna a főszerepet – olvashatjuk Fehér Dezső A legendás Kincsem című könyvében. Herendiék forgatókönyvével párhuzamosan Bereményi Géza is írt egy forgatókönyvet, amit Losonczi Gábor producer irányításával, angol rendezővel, a dán világsztárt, Mads Mikkelsen szereplésével és kb. 6–13 milliárd forintból szerettek volna megvalósítani. A célegyenesre azonban a Lajos Tamás producer vezette Kincsem-film fordult rá.

3. A Blaskovich Ernőről szóló film a Vajna-korszak eddigi legnagyobb összegű támogatását kapta. A Filmalap 2 milliárd 78 millió forinttal állt a lovas mozi mellé. (Ez 10 millió dollárt jelent, ami hollywoodi mércével mérve aprópénz, a Seabiscuit-film (Vágta) 87 millió dollárból, a Spielberg-féle Hadak útján pedig 66 millióból készült.)

4. 4500 korhű jelmezt használtak, összesen 97 ló szerepel a filmben, minden nap legalább 120-150 fő dolgozott a szettben, és előfordult, hogy egyszerre 600 ember gyűlt össze a forgatási helyszínen.

5. A legtöbb nehézséget a Baden-badeni futam rögzítése okozta, amely során 4 kamerával 90 beállítást kellett mindössze 1 nap alatt felvenni.

6. 1815 és 1882 között valóban élt egy bizonyos Otto Oettingen nevű német nemes Münchenben, de a névazonosság ellenére neki semmi köze a filmbéli Otto von Oettingenhez, aki teljes mértékben az alkotók fantáziájának szüleménye, ahogy a lánya, Klara is.

7. Az igazi Blaskovich grófot a feljegyzések egy madárcsontú, vékony és alacsony figurának írják le, aki azért elég távol áll attól a jóképű macsótól, akit Nagy Ervin alakít és aki a lova sikereit afféle magyar szabadságharci szimbólumként használva mutatja ki megvetését a császárral és az osztrákokkal szemben. Ráadásul anyagilag sosem került bajba és egyáltalán nem volt nagy szabadságharcos.

8. A film és a valóság egy ponton egész biztosan találkozik: Az istálló környékén sündörgő fekete-fehér nősténymacska tényleg olyan nagy barátságban állt Kincsemmel, hogy a ló nélküle nem volt hajlandó versenyezni.

Kincsem / Petrik Andrea, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Kincsem / Petrik Andrea, Nagy Ervin / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

9. Március 14-én, a díszbemutatón feltűnt a magyar hírességek között egy világsztár, Jeremy Irons is, aki jelenleg a Vörös veréb (Red Sparrow) című kémthrillert forgatja hazánkban.

10. Kincsem kancaként verte a méneket, ami egészen kivételesnek számított a lóversenyeken.

+1. Blaskovich Ernő palotája ma is áll a Reáltanoda utca 12-ben. Bár sokan beszélték, Krúdy pedig le is írta, hogy a Kincsem által összenyert pályadíjakból épült, valójában már a csodaló felívelő karrierje előtt megszülettek a palota tervei. A Nemzeti Lovarda, a békebeli turfvilág és „high life” belvárosi palotáinak megnyugtató közelségében igazán otthon érezhette magát Blaskovich Ernő. (Az Index cikkét a témában itt olvashatja.)

Így fogadtuk a Kincsemet – Kritikai szemle:

“Nem hittük, hogy ilyen vagány lesz a Kincsem.” (Origo)

“Nem számítottunk volna arra, hogy ez a film ilyen nagy hatással lesz ránk, de tényleg nehéz lenne bármibe is belekötni. A Valami Amerika rendezője, Herendi Gábor – és persze az egész stáb- zseniális munkát tett le az asztalra. Az utóbbi évek tanúsága szerint bárki bármit mondhat: a magyar mozi egyre erősebb. Már ha az előzetest, vagy a plakátot megnézzük (ami igencsak hajaz a Sherlock Holmes látványvilágára) rögtön szembetűnik, hogy rengeteg munka rejlik a cím mögött. A forgatásokat már 2015 végén befejezték, ezután még nyolc hónap utómunka következett, azonban minden befektetett perc megtérült.” (A magyar csoda, avagy mit nekünk Hollywood!, www.petofilive.hu)

Kincsem / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

Kincsem / Fotó: Szabó Adrienn / Forum Hungary

“Herendi merész huszárvágással megszabadította a filmjét a hazai történelmi mozgóképek súlyos örökségétől, a kötelező honfibútól, a dagadó honfiúi kebel pátoszától, a (móriczi értelembe vett) nagy löttyös indulattól. Mindattól, amitől kedvetlenül fogadjuk a sorskérdéseket avittan görgető mozgóképeket, amitől porosnak és érdektelennek érezhetünk ma egy kosztümbe öltöztetett múltbanézést. A Kincsem ügyesen és teljesen profi módon helyezi vissza úgy körülbelül százötven évre egy modern időkben is érvényes szerelem történetét. A szerelmi szál érdekes és mozgalmas, mert érdekesek a személyek, akiket megmozgat”. (Népszava)

“Ennek a sztorinak végre szíve van”. (HVG)

“A mozi végén, két zöld veltelini között pedig kokettáltam Wossala Rozina cimborámmal, aki azt mondta: „A legendákat életben kell tartani, mert a mesék reményt és erőt adnak az embereknek.” És mi másra is volna az embernek szüksége március 15-én? Meg úgy egyáltalán, bármikor”. (WMN.hu)

Forrás: Híradó.hu, Facebook, Origo, Index, petofilive.hu, Színház.org, Nők Lapja, kultura.hu, magyar.film.hu, OrientPress Hírügynökség, HVG