Hamarosan a mozikban az 1945 – Rendezvénysorozat vezeti fel az új Török Ferenc filmet

2017 április 04. kedd, 7:21

A Katapult Film rendezvénysorozatot szervez Török Ferenc 1945 című filmjének alkotóival, szereplőivel. A programok egészen április 21-ig tartanak.

Ajánló a film elé

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból.  Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

Rudolf Péter Török Ferenc 1945 c. filmjében

Rudolf Péter Török Ferenc 1945 c. filmjében – Werkfotókat itt talál

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

„Ez a mozi nem ítélkezni akar, ennél többre vállalkozik. Akkor játszódik, amikor még látszólag van esély egy napfényes úton elindulni, s egy olyan évet jár körül, melynek sötét emléke máig velünk él. Ez nem holokausztfilm, hanem egy dráma, ami a falusi társadalom életét boncolgatja. Azt, hogyan hatottak a történtek a magyar lakosságra, nem pedig azt, hogyan hatottak a zsidókra” – fogalmazott a film kapcsán Angelusz Iván producer.

Sztarenki Dóra Török Ferenc 1945 c. filmjében

Sztarenki Dóra Török Ferenc 1945 c. filmjében –  Werkfotókat itt talál

Ilyen volt az eddigi fogadtatás

Az 1945, már a 2017-es Berlinale Panorama programjában is nagy sikert aratott, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. A Miamiban  megrendezett Filmfesztiválon a narratív kategóriában a közönség legjobbnak választotta. A Variety szerint az 1945-ben meglepően kevés a párbeszéd, a témájáról “többet mutat, mint amennyit beszél”, és hatásának kulcsát az operatőr, Ragályi Elemér csodálatos felvételei alkotják. A színészek teljesítménye mellett elismerésre méltó Szemző Tibor zeneszerző elfeledett zsidó dallamokra építő munkája is. „Az 1945 legnagyobb értéke, hogy műfajfilmektől megszokott professzionalizmussal és feszességgel, bizonyos értelemben szórakoztató módon tud egy rendkívül fontos, a jelenkor társadalmát érintő problémáról, a szembenézésről, illetve annak hiányáról beszélni” – írta Gyenge Zsolt az Élet és Irodalom kritikájában.

A kulisszák mögé is betekinthetünk

A filmhez „Ez a múlt még nem múlt” címen rendezvénysorozat is kapcsolódik, amely Szilágyi Lenke fotóművész kiállításával indult március 31-én, a Budapest Music Centerben. A tárlaton, melyet a mozi operatőre, Ragályi Elemér nyitott meg, a film forgatása alatt készült standfotókat tekinthetik meg az érdeklődők április 15-ig.

Kerkay Rita és Mertz Tibor Török Ferenc 1945 c. filmjében

Kerkay Rita és Mertz Tibor Török Ferenc 1945 c. filmjében –  Werkfotókat itt talál

Beszélgetést tartanak a Radnóti Színházban

A folytatásra április 4-én, kedden 19 órakor kerül sor a Radnóti Színházban, ahol “SZÓVAL – 1945” címmel színházi estet tartanak Rudolf Péter – főszereplő, Török Ferenc – rendező, Szántó T. Gábor – forgatókönyvíró, Vági Zoltán – történész közreműködésével. Az est házigazdája Nyáry Krisztián a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, író, irodalomtörténész. Rendezője Erdélyi Dániel.

Két vetítés a hivatalos premier előtt

Április 8-án, szombaton, 20 óra 30 perckor vetítik a filmet Magyarországon először – a hivatalos mozipremiert megelőzve -, a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, az alkotók jelenlétében. Majd április 16-án, 18 óra 30 perckor a Puskin Moziban is tartanak egy közönségtalálkozót Török Ferenc, Szántó T. Gábor részvételével, Kovács Gellért moderálásával.

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter Török Ferenc 1945 c. filmjében

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter Török Ferenc 1945 c. filmjében –  Werkfotókat itt talál

Film a hangok felől

Ezt megelőzi egy különleges összművészeti program április 15-én 19 óra 30 perckor, a Budapest Music Centerben, ahol 1945 – Film a hangok felől címmel szerveznek egyedülálló eseményt.

A Moment’s Notice Trió számos európai és tengerentúli koncertje után, először áll hazai színpadra. Ifj. Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László előadása egyfajta élő tovább gondolása, kitágítása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világnak. Szemző a trióhoz társulva narrátorként kalauzolja a koncert közönségét e különleges időutazáson, 1945 nyarának egyetlen napjára fókuszálva. Az akusztikus élményt a film egyes főszereplőinek jelenléte emeli, Angelus Iván táncművész és Nagy Marcell operatőr rögtönzött akciói idézik meg a film, az 1945 atmoszféráját. A rendhagyó est vizuális hátterét, Ragályi Elemér fekete-fehér képsorainak filmbeli részletei és kimaradt kockái,  illetve korabeli fotográfiák erősítik.  A látványt és a színpadi jelenlétet Török Ferenc rendezi  egységes egésszé, kapcsolódva a nemzetközi hírű zenészek előadásához.

Rudolf Péter és Szabó Kimmel Tamás Török Ferenc 1945 c. filmjében

Rudolf Péter és Szabó Kimmel Tamás Török Ferenc 1945 c. filmjében –  Werkfotókat itt talál

Könyvbemutató a főszereplőkkel

A rendezvénysorozat zárásaként pedig április 21-én, pénteken 16 órakor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenáris Osztovits Levente termében mutatja be Szántó T. Gábor író 1945 és más történetek című könyvét Török Ferenc filmrendező, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, az 1945 című film főszereplői jelenlétében. Házigazda: Kőrössi P. József. A bemutatót 17.00-kor dedikálás követi a Noran Libro és a Kossuth Könyvkiadó közös standján.

Az 1945 április 20-tól látható a mozikban!

Werkfotókat itt talál