Szynház.org

300 ezer nézőnél tart a Kincsem – Az elmúlt 10 év legsikeresebb magyar filmje lett

2017 április 24. hétfő, 17:03

Egy hónappal a bemutató után is óriási tömegeket mozgat meg Herendi Gábor Kincsem-je, ami a hétvégén átlépte a 300 ezer nézős határt.

 

A nagyszabású romantikus kalandfilm az elmúlt hétvégén átlépte a 300 ezer nézős határt, ezzel az elmúlt 10 év legsikeresebb magyar filmje lett, utoljára a Szabadság, szerelemre váltottak ennyi jegyet a nézők.A Kincsemben Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) céltalan életet él, amikor egy nap megjelenik nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, amivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Blaskovich nemes küzdelemben győzheti le ősi ellenségét, von Oettingen bárót (Gáspár Tibor), egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe (Petrik Andrea), apja gyilkosának lányába.

Az 1980-as évek végén már felmerült, hogy csinálnak egy filmet a csodalóról. Csurka István ír­ta a forgatókönyvet, Tordy Géza és Nagy-Kálózy Eszter játszotta volna a főszerepet – olvashatjuk Fehér Dezső A legendás Kincsem című könyvében. Herendiék forgatókönyvével párhuzamosan Bereményi Géza is írt egy forgatókönyvet, amit Losonczi Gábor producer irányításával, angol rendezővel, a dán világsztárt, Mads Mikkelsen szereplésével és kb. 6–13 milliárd forintból szerettek volna megvalósítani. A célegyenesre azonban a Lajos Tamás producer vezette Kincsem-film fordult rá.

A Blaskovich Ernőről szóló film a Vajna-korszak eddigi legnagyobb összegű támogatását kapta. A Filmalap 2 milliárd 78 millió forinttal állt a lovas mozi mellé. (Ez 10 millió dollárt jelent, ami hollywoodi mércével mérve aprópénz, a Seabiscuit-film (Vágta) 87 millió dollárból, a Spielberg-féle Hadak útján pedig 66 millióból készült.)

4500 korhű jelmezt használtak, összesen 97 ló szerepel a filmben, minden nap legalább 120-150 fő dolgozott a szettben, és előfordult, hogy egyszerre 600 ember gyűlt össze a forgatási helyszínen.

Forrás: Színház.org, Fórum Hungary, Film.hu