Közel 9 ezer nézője van már az új Török Ferenc filmnek

2017 április 24. hétfő, 16:21

Török Ferenc alkotása mely, Miamiban, Berlinben, és a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is közönségdíjat nyert, a látogatottsági adatokat ismerve a minőségi filmeket kedvelő publikum körében is népszerű.

1945 augusztusában játszódó film western és krimi elemekből építkezve idézi meg a történelmi korszakot. Két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar kistelepülés vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból.  Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

Szabó Kimmel Tamás és Bánovits Vivianne

Szabó Kimmel Tamás és Bánovits Vivianne

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

Rudolf Péter

Rudolf Péter

A forgatókönyvet Szántó T. Gábor és a rendező Török Ferenc közösen írta, operatőr a nemzetközi hírű Ragályi Elemér, látványtervező Rajk László, zeneszerző Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágó Barsi Béla.

Sztarenki Dóra

Sztarenki Dóra

Török Ferenc filmje több kiemelkedő kulturális eseményt ihletett már. Színházi produkciót a Radnótiban, kortárs zenei koncertet és fotókiállítást a Budapest Music Centerben, valamint könyvbemutatót.  Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelent meg a forgatókönyvet jegyző Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című kötete is.

Az 1945 a Magyar Nemzeti Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.