Lezárult a Cannes-i Filmfesztivál – Júniustól látható nálunk a Jupiter holdja

2017 május 28. vasárnap, 18:36

Az Arany Pálmát Ruben Östlund svéd rendező The Square című filmje kapta, amely a modern művészetet, a felső középosztályt és a politikai korrektséget figurázza ki. Az abszurd humorban bővelkedő, rendkívül provokatív alkotás számos meghökkentő jelenetet tartalmaz.

A 70. Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját a „A Killing of a Sacred Deer”, a zsűri nagydíját pedig a 120 Beats Per Minute kapta.

A legjobb elsőfilmes Léonor Sérraille lett (Jeune Femme). A legjobb színésznőnek Diane Krugert (In the Fade), a legjobb színésznek pedig Joaquin Phoenixet (You Were Never Really Here) választották. A legjobb rendező Sofia Coppola lett, a zsűri nagydíját pedig a 120 Beats Per Minute kapta.

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotása díj nélkül maradt, s az Un Certain Regard versenyprogramban sem díjaztak magyar filmet: Kristóf György alkotása (Out) előtt a szekcióban iráni győztest hirdettek – számolt be a Magyar Nemzet.

“Provokatív politikai film a Jupiter holdja, de elsősorban nem a magyar kormánynak üzen, hanem minden európainak, mert a menekültválság európai probléma” – mondta Mundruczó Kornél a magyar versenyfilm díszbemutatója előtt Cannes-ban.

A történet szerint a 17 éves szír menekült, Ariel a magyar határon sebesül meg, ám a lövés miatt rendhagyó szuperképességre tesz szert. A filmben szerepel többek között Jéger Zsombor, Balsai Mónika, Merab Ninidze, Cserhalmi György, Mucsi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás, Haumann Péter és Mihalik Enikő is. A forgatókönyvet Wéber Kata írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Jancsó Dávid, a látványtervező Ágh Márton, a zeneszerző Jed Kurzel.

A magyar rendező ötödik alkalommal kapott meghívást a világ legrangosabb filmfesztiváljának hivatalos programjába, ahol a Jupiter holdja 18 játékfilmmel versenyzett a fődíjért, az Arany Pálmáért.

Mundruczó Kornél kiemelte, hogy nem egyszerűen egy menekültfilmet akart csinálni, hanem az előző, a Fehér Isten című filmjéhez hasonlóan különböző nézőpontokból akarta megvizsgálni ugyanazt a történetet. A Jupiter holdja saját bevallása szerint elsősorban a hittel és a megváltással kapcsolatos kérdésekre keresi a választ több szempontból. A főhős Mundruczó szerint ugyanúgy értelmezhető szuperhősként, mint angyalként, de a film nem ad rá egyértelmű választ, mert nem tudható előre, hogy a néző elhiszi-e a csodát, amit lát vagy sem. Ezért nehéz műfaji címkét is a filmre ragasztani Mundruczó szerint, akit elsősorban a gyerekkorában olvasott magyar és szovjet fantasy- és sci-fi történetek inspiráltak arra, hogy egy nagy akciófilm mögé rejtse azokat az alapvető kérdéseket, amelyek foglalkoztatták.

A rendező hangsúlyozta: jóllehet a történet Budapesten játszódik, alapvetően az európai identitás a film témája, azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent ma Európa és hova jutott az elmúlt évezredben.

A menekültválság szempontjából Mundruczó szerint “Magyarország rossz példa, de ez a példa bárhol elterjedhet”. Véleménye szerint Magyarország ugyanakkor “belülről nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek kívülről látszik”, s az igazi probléma inkább az, hogy Kelet-Európában elvesztettük a tudásunkat arról, hogy mit is jelentett valóban Európa. Szerinte azonban ez nem tipikusan magyar gond, hiszen amikor külföldön dolgozik, mindenhol ezzel találkozik. “Ez az, ami személy szerint igazán nyugtalanít” – mondta.

Kristóf György Out című első játékfilmjét hétfőn mutatták be az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű szekcióban. Cannes-ban debütált a 25 DOLLÁR című rövidfilm, amely a világon elsőként mutatja be a Paramount filmstúdió alapítóját, a magyar származású Adolph Zukort, „Hollywood atyját”. Szerda délután pedig Szentpéteri Áron Láthatatlanul című kisfilmjét vetítették, ami egy vak fiú és egy látó lány megismerkedését meséli el. A félórás alkotás kapta a legnagyobb tapsot a maga blokkjában, a fődíjat azonban a belga Valentina Maurel Paul Est Là című munkája nyerte.

Jéger Zsombor / Jupiter holdja

Jéger Zsombor / Jupiter holdja

A Jupiter holdja című filmet a magyar közönség június 8-tól láthatja a mozikban az Intercom forgalmazásában. Az alkotás magyar-német koprodukcióban készült a Proton Cinema gyártásában, és a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forint értékű támogatásával. A filmet támogatta az Eurimages, a ZDF-ARTE, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Medienboard Berlin-Brandenburg és az NRW.

Forrás: MTI, Színház.org