“Jó érzés, ahogy az embert szoborgatják” – Cserhalmi György mesélt

2017 június 27. kedd, 11:10

A kórházban lábadozó színészt az Origó és a wmn.hu is kérdezte a Jupiter holdja című filmről, amelyben rendőrt alakít. Lapszemle.

 

Jancsó Miklós és Tarr Béla filmjeiben is sok hosszú snittben tűnt fel, és most a Jupiter holdjában megint. “Szeretem őket, olyanok, mint színházban a felvonás. Nem egy-két percig kell koncentrálni és jelen lenni, hanem hosszabb ideig. Jancsónál voltak 12-13 perces snittek is, és ez azért próbára teszi az embert. Van operatőri jel, van végszó, a színészeknek is vannak jeleik, és ezek a snittek többnyire megtesznek egy 360 fokos fordulatot, oda érünk vissza, ahonnan elindultunk. Ennek régen óriási kockázata volt, mivel 35 mm-es filmre dolgoztunk, aminek ára van. Most az elektronikának annyira nincs” – mesélte az Origónak Cserhalmi György, aki karrierje elején kaszkadőrként dolgozott. A kérdésre, mi a véleménye azokról a kunsztokról, amit Jéger Zsombornak kellett megcsinálnia a Jupiter holdjában, a színész így felelt: “Óriási mutatványok voltak. Én ott voltam, és bár nem vagyok teljesen tisztában a fiatal magyar színészek világával, de ezeket nem csinálta volna meg más magyar színész. A mutatványok után oda kellett mennem hozzá, és megmondanom neki, hogy fiatalúr, gratulálok, ez fantasztikus volt!” Azt is hozzátette, hogy életük egy bizonyos szakaszában ezek a jelenetek nagyon fájdalmasan köszönnek vissza. Húsz vagy akár harminc éven át végzett kaszkadőrmunkákat, és tudja, mi fáj emiatt, mi maradt meg egyáltalán épnek.

Cserhalmi György a Jupiter holdja forgatásán (Fotó: Kallos Bea/MTI)

Cserhalmi György a Jupiter holdja forgatásán (Fotó: Kallos Bea/MTI)

 

A magyar filmek felfutásáról Cserhalmi György elmondta, nagyon örül neki, régóta vár arra az egész szakma, hogy legyen megint egy aranykor, és úgy érzi, ez most elkezdődik. “Nemes Jeles filmje, Hajdu Szabolcs filmje, ott van Enyedi Ildikó, és most Mundruczó Kornél is. Azt érzem, hogy miközben drukkolnak egymásnak, egy jó értelemben vett verseny is kialakul. Ez nem egy besüppedt valami, hanem megy előre. Okos dolog, hogy a pénzek sorsáról döntő Filmalap az úgynevezett művészfilmekbe nem szól bele, vagy ha igen, akkor is módjával, tanács szintjén” – tette hozzá.

A színész a wmn.hu-nak elárulta, a Jupiter holdja menekült főhősére sokáig keresték a megfelelő alanyt, és végül úgy tűnt, megtalálták egy menekülttáborban. Aztán valamilyen adminisztratív okból mégsem jött össze, hogy az a fiú játszhassa a szerepet, ekkor került a képbe Jéger Zsombor. “És akkor ott, a szemem láttára megszületett egy fantasztikus dolog. Én a világ minden kincséért nem mentem volna fel 50 méter magasba, ahová őt emelte a daru, de még húsz méterre se. És neki ott nemcsak a mutatványt kell bemutatnia, hanem aztán le kell jönni, és még el kell játszani egy jelenetet. Azt mondom, ez egy nagyon összetett és bonyolult feladat volt, és ez a fiatalember ragyogóan oldotta meg. De ott volt az operatőrünk, Rév Marcell is. Amit ez a pici ember – már elnézést, hiszen lelkileg és szellemileg hatalmas – napi tizennégy órán keresztül művelt a kamerával, az nem semmi. Ott vannak a képek, magukért beszélnek. És az egészet összefogta Mundruczó Kornél, akitől nemigen láttam még rossz filmet, és ezt nem azért mondom, hogy jólessen neki. Jó élmény volt, ahogy odajött a jelenet előtt, és azt mondta: ezt most így kéne, vagy úgy kéne. Jó érzés, ahogy az embert, mint valami eleven masszát ‘szoborgatják’. Azt én nagyon bírom, amikor így alakítgatnak.”