Októberben kerül a mozikba Törőcsik Mari új filmje

2017 június 27. kedd, 20:06

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével debütál Mészáros Márta legújabb filmje, az Aurora Borealis – Északi fény.

Tóth Ildikó / Aurora Borealis - Északi fény

Tóth Ildikó / Aurora Borealis – Északi fény

Az alkotás forgalmazójának (Vertigo Média) közleménye szerint Mészáros Márta 26. filmje két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan.

Tóth Ildikó, Törőcsik Mari / Aurora Borealis - Északi fény

Tóth Ildikó, Törőcsik Mari / Aurora Borealis – Északi fény

Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Cserhalmi György, Tóth Ildikó / Aurora Borealis - Északi fény

Cserhalmi György, Tóth Ildikó / Aurora Borealis – Északi fény

A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek lesznek láthatók, mint a lengyel Leslaw Zurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

Törőcsik Franciska / Aurora Borealis - Északi fény

Törőcsik Franciska / Aurora Borealis – Északi fény

A Magyarországon, Bécsben, Barcelonában és Lettországban forgatott film teljes költségvetése 788 millió forint. A Filmalap által támogatott alkotás forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. Az Aurora Borealis – Északi fény operatőre a híres Sobocinski-operatőrdinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobocinski jr., akit a szakma 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. A film a Filmteam gyártásában készült, producere Major István, társ-producere Gül Togay.

Forrás: MTI, Színház.org