Citromos minyon – Pogány Judit és Törőcsik Franciska vizsgafilmben alakít öngyilkosjelöltet

2017 augusztus 08. kedd, 9:04

ELTE vizsgafilmben játszik főszerepet Törőcsik Franciska és Pogány Judit: a Citromos minyonban mindketten öngyilkosjelöltet alakítanak.

Pogány Judit a Citromos minyon forgatásán (fotó: Seres Ottó, film.hu)

Pogány Judit a Citromos minyon forgatásán (fotó: Seres Ottó, film.hu)

Pogány Judit a forgatáson a film.hu-nak elmondta, hogy utálja a minyont, és ősrégi slágereket sem hallgat. A kérdésre, hogy miért vállalta a szerepet, így válaszolt: “Nem csak önazonos szerepeket játszik egy színész a pályája során. Játszottam csecsemőgyilkos nagymamát Tolsztojtól A sötétség hatalmában, pedig eszem ágában sincs megölni az unokámat. Talán még izgalmasabb is, ha távol áll a színésztől a szerep.”

Elárulta, hogy nem volt egészen boldog, amikor olvasta a forgatókönyvet, nem tetszett neki, hogy a fiatalok úgy látják az időseket, mint akik minyont esznek és régisulis dalokat hallgatnak. Viszont nem akart változtatni a történeten, épp azért játszik annyi vizsgafilmben, mert érdekli, hogyan gondolkodnak a mai fiatalok, mit szeretnének létrehozni.

Törőcsik Franciska a Citromos minyon forgatásán (fotó: Seres Ottó, film.hu)

Törőcsik Franciska a Citromos minyon forgatásán (fotó: Seres Ottó, film.hu)

Szerinte a forgatókönyv erőssége, hogy kétféle öngyilkosságot mutat be, egyben két generációról mesél: míg a fiatal nő elkeseredésében vetne véget életének, az idős karakter sokat megélt már, és úgy dönt, hogy “ eddig jó volt, és elég volt”. Törőcsik Franciska is hasonlóan látja a karaktereik közötti kontrasztot: szerinte a Pogány Judit karaktere nyugodtan, megfontoltan cselekszik, az ő figurája viszont nincs készen a halálra. “A lány, akit játszom kétségbeesett, menekül abból az élethelyzetből, amibe került, és eleinte nem lát más kiutat, mint az öngyilkosság, de aztán feltámad benne az életösztön. Sokan kerülnek olyan helyzetbe, amiből nem látnak kiutat, de a legtöbben szerencsére találnak megoldást a problémájukra”.

A Citromos minyon az ELTE hallgatóinak vizsgafilmje, forgatókönyvét Szelestey Bianka írta, a rendező Dasha Koroleva, az operatőr Rácz Gabi, a producer Roskó Péter és Zoltán Edit.

Forrás: film.hu