Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél filmje az Európai Filmdíjak válogatáslistáján

2017 augusztus 23. szerda, 14:37

Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről, valamint a Jupiter holdja is szerepel az Európai Filmdíjak válogatáslistáján – közölte az Európai Filmakadémia.

Merab Ninidze, Mundruczó Kornél és Jéger Zsombor a Jupiter holdja bemutatóján a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon / Fotó: Stephane Mahe

Merab Ninidze, Mundruczó Kornél és Jéger Zsombor a Jupiter holdja bemutatóján a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon / Fotó: Stephane Mahe

A listán 51 olyan játékfilm szerepel 31 európai országból, amelyet az EFA jelölésre javasol az elismerésekre. A jelöltekről az elkövetkező hetekben az akadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavaz a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban. A jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.

A válogatáslistára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország egy-egy filmet közvetlenül szavazhatott be, a többi felkerülő filmről az EFA válogató bizottsága döntött, amelynek tagja volt az akadémia igazgatótanácsa, valamint meghívott szakértők, köztük Bognár Péter (Magyarország), Dave Calhoun (Egyesült Királyság), Giorgio Gosetti (Olaszország), Christophe Leparc (Franciaország), Jacob Neiendam (Dánia) és Alik Spiljuk (Ukrajna).

A legjobb európai operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, fodrász-sminkes, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban egy héttagú szakmai zsűri dönt a nyertesekről. A díjak ünnepélyes átadása december 9-én lesz Berlinben – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI, Színház.org