Aurora borealis – Már a mozikban Mészáros Márta új családtörténete

2017 október 19. csütörtök, 9:05

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével csütörtöktől kerül a magyar mozikba Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmje, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit és az identitáskeresést is boncolgatja.

Törőcsik Mari / Aurora Borealis

Törőcsik Mari / Aurora Borealis

Az Aurora Borealis – Északi fény története két idősíkon játszódik. A jelenben az idős Pogány Mária, akit Törőcsik Mari alakít, levelet kap Oroszországból, amelynek tartalma annyira megviseli, hogy elájul és kórházba kerül. A hír hallatán a Bécsben élő sikeres ügyvéd lánya, Olga (Tóth Ildikó) hazautazik, hogy gondoskodjon anyjáról. Amíg Mária élet és halál között lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, néha krimiszerű módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. A főbb szerepekben Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska látható.

Tóth Ildikó / Aurora Borealis

Tóth Ildikó / Aurora Borealis

Tóth Ildikó az MTI-nek elmondta: ez a kelet-európai történet az identitáskereséséről szól. Az általa megformált Olga, miután beteg anyja lakásában egy idegen fiatal katonát ábrázoló rajzot talál, nekiáll nyomozni és anyja múltjában nagy titokra talál. A fordulatokban bővelkedő történet végén pedig önmagával találkozik. Mint fogalmazott, Olga számára kiderül, hogy mennyire meghatározta az egyéniségét, fegyelmezettségét és zárkózottságát, ez az évtizedekig tartó titkolózás. De miután az igazság felszínre kerül, minden a helyére áll, és Olga megtalálja önmagát. A színésznő szerint a filmben megjelenő anya-lánya kapcsolat erős és szeretetteljes, amely a hazugság leleplezése után még jobban megerősödik. “Mindkét ember, aki a saját életútjában elakadt, az igazság felszínre kerülésével túl tud lépni és tovább tud menni” – emelte ki Tóth Ildikó.

Törőcsik Franciska / Aurora Borealis

Törőcsik Franciska / Aurora Borealis

Törőcsik Franciska, aki a fiatal Pogány Máriát alakítja, elmondta, hogy a történetben a fiatal, vagány lány egy sorsdöntő lépést hoz, otthagyja az egész családját és a szerelmével együtt Ausztriába szökik. A fiú egy kitelepített grófi családból származik, akit folyamatosan zaklatnak a hatóságok. A színésznő szerint a fiatal Pogány Mária kezdetben naiv és tiszta, de a sok átélt borzalom hatására megkeményedik. Kiemelte, hogy szakmailag egy bonyolult szerepről van szó, az érzelmek teljes spektrumát végigjárta. Kihívást jelentett számára az is, hogy Mária német nyelvtudásában fokozatos fejlődést kellett ábrázolnia a több évet felölelő történetben. Törőcsik Franciska tanult ugyan németül, de a munkáját egy német anyanyelvű tanár is segítette.

Aurora Borealis - stábfotó

Aurora Borealis – stábfotó

Az Aurora Borealis – Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, cannes-i nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. A forgatókönyvet Pataki Éva és Jancsó Zoltán írta, a vágó Szántó Komlóssy Annamária volt. A film a FilmTeam gyártásában készült, producerei Major István és Gül Togay.

Forrás: MTI, Színház.org