Megjelent az Egyszer élünk felvétele is – Videón Mohácsi János rendezése

2017 október 30. hétfő, 12:15

Kovács Márton – Mohácsi János – Mohácsi István darabja, a Nemzeti Színházban 2011-ben bemutatott Egyszer élünk felvétele elérhetővé vált a YouTube-on.

Ajánló a darab elé:

1946. A kis falu színjátszókörét a János vitéz előadásáról Szibériába hurcolják.
Egy megdöbbentő, igaz történeten alapuló darab szerelemről, hazaszeretetről, vakhitről, a XX. századi Magyarországról. Ahol egy rózsaszál szebben mesél, ahol az élők emlékeznek, ahol a haza még Tündérországnál is szebb, és ahol a hihetetlen mindig valósággá válik. Ahol élned, halnod kell – kivéve, ha az ország vagy más ország diktátorai másképp döntenek.

Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik a semmiségbe / Fotó: Gordon Eszter

Kritikus szemmel a produkcióról:

“A megtörtént eseményekből kiinduló, a valóságot mesébe oltó, a rejtőzködő költészetet, az (ön)ironikus groteszket és a brutális abszurditást ötvöző mű múltunkkal és jelenünkkel való szembenézésre késztet”. (Revizor)

“Mohácsiék olyan nagyszabású, igazi opus magnumnak beillő, sokrétegű, bonyolult előadást szerkesztettek a jelenkor, különösen a Nemzeti „ügyéről”, amelyben a helyes vagy igaz alaphangvétel megtalálása a kulcskérdés. A perspektívát, amelyből önmagukra, a színházra, egész kortárs Magyarországunkra tekintenek, pontosan eltalálták.” (Színház.net)

“Hetedíziglen legyen felejtésre kárhoztatva az, aki kényszeresen újra és újra el akarja felejteni a múltját – hangzik a Nemzeti Színház Egyszer élünk című, a múlt pénteken bemutatott darabjának a kulcsmondata. A János vitéz-tematikát ironikusan és sokatmondóan viszi tovább a nemzet színháza. Iluska megússza a Gulagot, de Tündérország messze van. A Mohácsi testvérek ismét a fővárosban, és ismét valami fontosról beszélnek.” (Origo)

További előadásfelvételek a Katonából, a Radnótiból, a Madáchból, Kaposvárról itt tekinthetők meg!