Vándorszínészek – Megjelent a trailer Sándor Pál új filmjéhez

2018 január 26. péntek, 11:00

A főbb szerepeket Martinovics Dorina, Mohai Tamás és ifj. Vidnyánszky Attila játssza, de Nagy-Kálózy Esztert, Gáspár Sándort, Hegedűs D. Gézát vagy Rudolf Pétert is láthatjuk.

Sándor Pál (Régi idők focija, Szerencsés Dániel) legújabb, 19. században játszódó filmje egy maroknyi vándorszínészről szól, akik egy ifjú, bujdosó katonát is befogadnak a társulatba utazásaik során. A fiatal katona azt hiszi, megmenekült, pedig még nem is sejti, hogy lesz itt még akasztás, csábítás, párbaj meg szerelem – és nem csak a színpadon.


A Vándorszínészek forgatókönyvét, mely leginkább a kosztümös road movie műfajába sorolható, a rendező mellett Szekér András és Péterfy Gergely jegyzi.

“A vándorszínész csapat vándorol hóban, fagyban, kánikulában, Erdélyben és az országban mindenfelé, annak reményében, hogy előbb-utóbb, méltó helyre, Pestre kerülnek majd, kőszínházba, műértő közönség elé. Mozgalmas történet, a hétköznapokba beleszólnak az egymás közti árulások, kibékülések, és bár a 19. században játszódik, de a probléma kortalan” – mesélte korábban Gáspár Sándor, aki a színésztrupp vezetőjét, Kantót alakítja, és bár régóta ismerik egymást, mégis csak most forgat először Sándor Pállal.

Sándor Pál nem először forgatott komédiásokról, hiszen a Ripacsok és a Miss Arizona is a kulisszák mögötti világban játszódik. A Vándorszínészek az 1840-es évek elejére kalauzolja a nézőt. A forgatókönyv egy súgó (Végh Péter) naplójából indul ki.

„A színészek mai nyelven beszélnek, a jelmezek sem korhűk, az összes mázas kancsót és kulacsot kidobtam, semmiféle historizálás nincs benne. Varga Judittal Csutival, Verebes Zolival, Garas Danival elhatároztuk, hogy megteremtjük a saját világunkat 1842-ben. A mi ízlésünk szabta meg azt a határt, hogy mit engedünk be az akkori világból. Semmi sem olyan, mint amilyen akkor lehetett, de ki tudja, hogy milyen volt?” – mesélte a rendező.

Forrás: Film.hu, HVG, Színház.org