A sátán fattya – A Vigadóban mutatják be Szűcs Nelli és Trill Zsolt új filmjét

2018 február 16. péntek, 10:05

A Pesti Vigadóban pénteken tartják A sátán fattya című nagyjátékfilm díszbemutatóját. Zsigmond Dezső alkotása az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be.

Tarpai Viktória / A sátán fattya / Fotó: Racskó Tibor, szon.hu

Tarpai Viktória / A sátán fattya / Fotó: Racskó Tibor, szon.hu

“Hiánypótló ez a történelmi film, amely a háborús időkben a Szovjetunióhoz tartozott Kárpátalja világát idézi fel zártságával, lelkiségével egy nő sorsán keresztül” – mondta a rendező az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült alkotás főhőse a mindössze 16 esztendős Tóth Eszter megpróbáltatásait tárja a nézők elé megerőszakolásától a kiközösítésen át a családtagok elvesztéséig.

Zsigmond Dezső kitért arra, hogy A sátán fattya szereplői, köztük a főbb szerepeket játszó Tarpai Viktória, Szűcs Nelli és Trill Zsolt kárpátaljai születésű színészek, akiknek nagyszülei személyesen élték át a több mint hetven évvel ezelőtti borzalmas világot.

Trill Zsolt / A sátán fattya / Fotó: Havran Zoltán, Magyar idők

Trill Zsolt / A sátán fattya / Fotó: Havran Zoltán, Magyar idők

“Gyerekkorom óta hallottam ezekről a történetekről, nagyon sok embert hurcoltak el a környékről” – mondta Tarpai Viktória. Rengeteg magyar család élt át a filmben bemutatotthoz hasonló szenvedéseket, hiszen több tízezer férfit vittek el a térségből, a Kárpátalján maradt nők és gyermekek a bevonuló szovjet hadseregnek voltak kiszolgáltatva. Zsigmond Dezső szólt arról, hogy jórészt a nyíregyházi múzeumfaluban (valamint Szabocs-Szatmár-Bereg erdőháti részén) forgathattak, ezért nem kellett komoly összegeket fizetni az akkori világ felépítésére.

A film a Dunatáj Alapítvány megbízásából, az Emmi, a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült. A sátán fattya tavaly decembertől látható a mozikban.

Forrás: MTI, Színház.org