Rosamund Pike játssza Marie Curie Nobel-díjas tudóst a budapesti forgatáson

2018 február 21. szerda, 17:32

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak.


A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.
A filmet az Amazon Stúdió és a Studiocanal finanszírozza és forgalmazza – számolt be róla a Variety.com.
A producerek között szerepel Tim Bevan, Eric Fellner és Paul Webster a Working Title-től.

A Radioactive Marie és Pierre Curie tudomány iránti szenvedélye mellett a házaspár romantikus kapcsolatát is bemutatja, valamint azt is ábrázolja, hogy felfedezéseiknek milyen hatása lett a 20. századra.
Satrapi szerint filmje “az életről, szerelemről, szenvedélyről, tudományról és halálról” szól. Nemcsak egy rendkívüli nő életrajza, de a radioaktivitás történetét is elmeséli a felfedezésétől napjainkig – fűzte hozzá a rendező.

Marie Curie 1903-ban a fizikai, 1911-ben pedig a kémia Nobel-díjat is elnyerte, ő volt az első nő, aki megkapta a legrangosabb tudományos elismerést.

Gyöngy Zsuzsa

A 150 éve született Marie Curie-ről készített monodrámát Kovács Dániel Ambrus rendező Gyöngy Zsuzsa színésznővel. A Radioaktív című előadás bemutatóját február 17-én tartották a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. Erről a produkcióról itt olvashat.