Hajrá Testről és lélekről! – 10 érdekesség az idei Oscar-gála elé

2018 március 04. vasárnap, 7:20

A hollywoodi Dolby Színházban, 3400 fős közönség előtt adják át március 4-én, vasárnap az Oscar-díjakat. Rövid időn belül immár harmadszor izgulhatunk magyar alkotásért. Az alábbiakban néhány érdekességet gyűjöttünk össze az idei gála elé.

1. Az Oscar és a magyar film:
Magyar film eddig tizenegyszer került a legjobb ötbe. Ezek közül Szabó István Mephistóját 1982-ben tüntették ki. 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia filmje lett a legjobb, 2017-ben pedig Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyert. Úgy tűnik, hogy az amerikaik kedvence Szabó István volt, akinek négy filmje is versenyzett az Oscarért. Bár Magyarország többször is felterjesztette őket, Jancsó Miklós filmjeit soha nem válogatták be a legjobb öt közé.

2. Ami nekünk most a legfontosabb:
Az elmúlt időszakban rekordszámú magyar filmpremiert tartottak, így a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottság mintegy 20 hazai alkotásból választotta ki a magyar idnulót – Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét jelölték is a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.  A Duna TV ebből az alkalomból méltó műsorral készül: Kraszkó Zita, az est hazai házigazdája, valamint Dudás Viktor és Szöllőskei Gábor filmszakértők vasárnap éjjel, 0.25-től köszöntik a nézőket a tavalyi magyar Oscar-siker főszereplőivel, a Mindenki stábjával. Majd szó lesz Enyedi Ildikó gazdag munkásságáról, valamint a nők szerepéről a filmszakmában, és ezt követően elindul az élő adás.

3. Az idei esélyekről:
Míg két éve a Saul fia Oscar-győzelmét teljesen biztosra vették a fogadóirodák, az oddschecker.com oldal összesítése szerint a legjobb esélyekkel a chilei A Fantastic Woman című film vág neki a gálának, utána jön a svéd A négyzet, az orosz Loveless és a libanoni The Insult. A magyar győzelemre fogadóirodától függően akár 30-szoros pénzt fizetnek, ebből az derül ki, hogy nem bíznak külföldön a magyar díjban. A Testről és lélekről azonban tavaly elnyerte a Berlinale nagydíját (Arany Medve-díj), az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját. Majd júniusban – első magyar filmként – elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját és Enyedi Ildikónak ítélték a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját, a FIPRESCI-t. Herbai Máté operatőr a rangos Cameraimage Fesztiválon hozta el a fődíjat, év végén a film főszereplője, Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő az Európai Filmdíjak átadóján, a pszichológusnőt alakító Tenki Rékát a Variety szerepeltette a 10 figyelemre méltó európai filmest felvonultató listáján, majd meghívták a Berlini Filmfesztivál Shooting Stars programjába. A Testről és lélekről forgalmazási jogait pedig összesen 91 országban vették meg. Mindez több, mint reménykeltő.

4. És akinek ez nem elég:
“A Testről lélekről lett a múlt év 4. legnézettebb magyar filmje a Kincsem, a Pappa pia és A Viszkis után. (…) A magyar filmek közül talán egyedülálló módon 52 hete van folyamatosan a mozik műsorán, a Filmforgalmazók.hu adatai alapján összesen 129 147 ember nézte meg itthon, ami több mint 164 millió forintos bevételt jelent” – számolt be az Index. “A film eleve meglepően jól indult, már amennyiben meglepőnek nevezzük, hogy rögtön az első hétvégéjén több mint tízezren néznek meg egy olyan magyar művészfilmet, amelynek egy aránylag ismeretlen színésznő és egy amatőr a főszereplői, és amely arról szól, hogy két ember álmaiban, szarvasok képében egymásba szeret” – tette hozzá a lap újságírója, Kovács Bálint.

5. “A világ nyolcadik csodája”:
Korábban Enyedi Ildikó azt is kiemelte, hogy a filmakadémia nagyobb nyitottságát érzi abban, hogy filmje bekerült a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei közé. Sokáig maga sem hitte volna, hogy idáig eljut a film, korábban azt nyilatkozta, a jelölés a világ nyolcadik csodája lenne. Amikor kiderült, hogy a Testről és lélekről bekerült a öt végső esélyes közé, Enyedi Ildikó úgy fogalmazott: a közelmúltban meggyőződhetett arról, hogy az Amerikai Filmakadémia átalakulóban van és nyit olyan szerzői filmek felé, amelyek korábban főleg olyan indie rendezvényeken kerültek reflektorfénybe, mint a Sundance Filmfesztivál. „Talán a Testről és lélekről is egy ilyen film” – húzta alá a rendező.

6. A Filmakadémia nyitottságáról:
Az Oscar-gála két producere, Jennifer Todd és Michael De Luca hasonló gondolatokkal üdvözölte a jelölteket. “Megtiszteltetés, hogy egy olyan évben készíthetjük a műsort, amelynek jelöltjei végre tényleg elkezdtek reflektálni arra a világra, amelyben élünk, bemutatva, milyen ez a világ, mit mond, és elmesélve történeteit” – fogalmazott Todd.

7. Pár sor a női rendezőkről:
Nyitottság ide vagy oda, női rendezőt eddig csak ötször jelöltek és egyszer ismertek el a legjobb rendező díjával: Kathryn Bigelow A bombák földjén című háborús drámájával győzött. A legjobb külföldi film kategóriában idén Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező – de akad olyan filmszakértő, aki úgy véli, ez is sokat nyomhat a latban, hiszen 2017-ben a női egyenjogúság előtérbe került Hollywoodban. “Az Akadémia igyekszik figyelni a társadalmi megmozdulásokra, reagálni rájuk. Ezért sem csodálkoznék, hogy ha a női főszereplő vagy a rendezőnő látásmódja némileg befolyással lenne a zsűri döntésére”írta az art7. “Én úgy gondolom, most is van esély, lehet benne bizakodni, talán a témája az, ami kicsit közelebb hozhatja az akadémiai tagokhoz a Testről és lélekrőlt” – fogalmazott Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró szombaton az M1-en, és hozzátette, az sem elhanyagolható tény, hogy Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami a metoo-kampány idején fontos lehet. (Egyébként Enyedi Ildikó lehet a 4. női rendező, akit külföldi filmért díjaznak. Érdekesség továbbá, hogy az aranyszobrok történetében idén először jelöltek díjra női operatőrt – Rachel Morrison a Mudbound c. filmmel versenyez.)

8. Egy gyűrődésmentes szőnyegről:
Az Oscar-díjátadó előkészületei már jóval a gála előtt megkezdődtek, szerdán gördítették ki a csaknem 100 méter hosszú vörösszőnyeget, ami 10 méter szélességben takarja a máskülönben nagy forgalmú Hollywood Boulevard úttestjét. Az Oscar-szőnyeg felelőse, Rudy Morales szokás szerint ügyel arra, hogy a kárpit teljesen simán feküdjön az úton, és sehol se gyűrődjön.

9. Van, akinek fejből kell tudnia az eredményt:
Már előre óvintézkedéseket tesznek, nehogy bakikkal legyen tele az Oscar-gála. Mint emlékezetes, múlt évben a PwC nevű könyvvizsgáló és tanácsadó cég képviselői figyelmetlenségből rossz borítékot adtak Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe, így a két színészóriás rossz győztest hirdetett ki a legjobb filmek között: a Holdfény című dráma helyett pár percig a Kaliforniai álom című musical alkotói örültek az Oscar-díjnak. Tim Ryan, a PwC amerikai részlegének elnöke közölte, az eddigi kettő helyett három képviselője lesz jelen a gálán. A harmadik a vezérlőben fog ülni a producerekkel, és csakúgy, mint a ceremónia helyszínéül szolgáló Dolby Színház két oldalán álló kollégáinál, nála is meglesz a 24 kategória győzteseinek listája, amelyet fejből is tudnia kell.

10. Egy különleges étlapról:
A díjátadót hagyományosan követő Kormányzók Báljára a gálára meghívott 3400 személyből csak 1500-at fogadnak, köztük a frissen díjazottakat. Idén több mint 60 fogás várja a vendégeket. Az étlapon az Oscar-szobrot formázó füstölt lazacos szendvicstől a kaviáros spárgakrémlevesen és a fekete szarvasgombás csirkepitén át a rákkal töltött hibiszkuszig számos ínyencség szerepel. De szusibár és a tenger nyers gyümölcseinek változatos kínálata, benne jeges-tengeri pókláb és 24 karátos arannyal készített kaviárparfé is színesíti a listát. A környezettudatosság jegyében a dekorációhoz és a tálaláshoz használt műanyagot, fémet, üveget, de még a szőnyeget is újrahasznosítják, a világítást pedig energiatakarékos LED-lámpákkal oldják meg.

+1. A Testről és lélekről már elérhető az HBO GO-n, ahol a regisztrációt követően bárki megnézheti! Vasárnap este 19:30-tól az Anker’tben tekinthető meg a film, 00:25-től pedig kivetítőn követhető élőben a gála – utóbbira a belépés ingyenes.

Forrás: Színház.org, 24.hu, Index, Art7, HBO, Facebook, HVG, Népszava, MTI, Film.hu