Enyedi Ildikó az Oscar-jelölésről: “Nagy öröm volt ilyen társaságban lenni”

2018 március 04. vasárnap, 23:57

Ismét izgulhattunk magyar jelöltért a filmes világ egyik legrangosabb eseménye, az Oscar-díjátadó alkalmából. Noha Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, rendkívüli büszkeséget jelent Magyarországnak a mozi illetve az eddig elért eredményei és természetesen az Oscar-jelölés is.

“Ennyi szépségtől elakad a szavunk”. (Origo)
“A Testről és lélekről egyensúlya lebilincselő”. (The Guardian)
“Enyedi Ildikó egyedi látásmódjának, különleges világábrázolásának lényege nem a zajos siker, hanem a csend, az elmélyülés szabadsága.” (Magyar Hírlap)

Noha idén a Fantastic Woman kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart, a Saul fia és a Mindenki győzelme után fantasztikus érzés volt ismét magyar jelöltért izgulni a filmes világ egyik legrangosabb eseménye, az Oscar-díjátadó alkalmából.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása korábban már elnyerte a Berlinale nagydíját, ugyanitt az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját, a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, Enyedi Ildikónak ítélték a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját, a FIPRESCI-t. Herbai Máté operatőr a rangos Cameraimage Fesztiválon hozta el a fődíjat, év végén a film főszereplője, Borbély Alexandra lett a legjobb színésznő az Európai Filmdíjak átadóján, a pszichológusnőt alakító Tenki Rékát a Variety szerepeltette a 10 figyelemre méltó európai filmest felvonultató listáján, majd meghívták a Berlini Filmfesztivál Shooting Stars programjába.

A Testről lélekről lett a múlt év 4. legnézettebb magyar filmje a Kincsem, a Pappa pia és A Viszkis után. A magyar filmek közül talán egyedülálló módon 52 hete van folyamatosan a mozik műsorán, a Filmforgalmazók.hu adatai alapján összesen 129 147 ember nézte meg itthon, és eddig összesen 91 országban vették meg forgalmazásának jogait.

Enyedi Ildikó órákkal az Oscar-gála előtt a Marie Claire-nek vallott a filmmel kapcsolatos érzéseiről. Akkor úgy vélte, nem fognak nyerni.  “De nem baj, mert akkor a következő filmmel vissza fogunk jönni. Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen jó filmek között vagyok, nagyon örülök, hogy ilyen jó alkotók között vagyok. Egy ilyen társaságban büszke lehetek arra, hogy egy vagyok az ötből. És örülök, hogy végig csinálom ezt az egészet és belelátok, hogy hogy működik ez az egész masinéria” – fogalmazott a rendező, aki a napokban azt is hozzátette, felszabadult és végtelenül boldog, hogy dolgozhat, hiszen úgy tűnik, hamarosan újabb filmet készíthet, Füst Milán regénye, a Feleségem története alapján. A főszerepre már sikerült megnyerni a francia Lea Seydoux-t, – (ő alakítja majd Lizzyt, a holland hajós, Störr kapitány feleségét) -, sőt, már nemzetközi társfinanszírozója is akadt az egyelőre előkészítési fázisban tartó produkciónak.

“A filmkészítés roppant intenzív, kiélezett, felfokozott, koncentrált, kommunikatív és kreatív állapot minden résztvevő számára, beleértve az előkészítés és a vágás időszakát is. Aztán meg jön a várakozás izgalmas időszaka. Sikerült-e vajon megvalósítani, amit szerettük volna, méghozzá úgy, ahogyan azt akartuk, tudtunk-e vele hatni, általa adni valamit az embereknek? (…) Az érzet kezd bennem mocorogni, mindinkább kibomlani. Maga a történet csak jóval később alakul, és ölt testet. (…) Szerencsés vagyok, hogy minden filmemnek jó a visszhangja, de igazából ez a filmem és Az én XX. századom futotta a legnagyobbat. Mindkét film esetében hagytak minket nyugodtan dolgozni, megkaptuk azt a támogatást, amiből, amivel spórolósan, de jól és nyugodtan lehetett dolgozni” – nyilatkozta korábban a rendező.

 „Szép volt, jó volt, nagyon nagy öröm volt. Jövünk a következő filmmel” – mondta Los Angelesben az M1 riporterének.

Enyedi Ildikó szerint nagy kaland és boldogság volt dolgozni a Testről és lélekről című filmen, és mindaz, ami történt, bizonyítja, hogy jól dolgoztak. Az alkotó kiemelte, hogy már új filmje előkészületein, Füst Milán Feleségem története című regényének adaptációján dolgozik. A Testről és lélekről stábja mindenkinek megköszönte a drukkolást a film közösségi oldalain.

Szívből gratulálunk a Testről és lélekről alkotóinak a filmhez, a jelöléshez és a sok-sok eddigi elismeréshez!