“Jó csajos esténk volt” – Borbély Alexandra az Oscar-gáláról

2018 március 09. péntek, 7:12

A Testről és lélekről is versenyben volt a legjobb külföldi film Oscarjáért. Enyedi Ildikó filmjének női főszereplőjét az Index kérdezte.

Az Index cikkéből:

A kérdésre, csalódott-e, hogy a Testről és lélekrőlnem nyert Oscar-díjat, Borbély Alexandra úgy felelt: “Nem. Nagyon furcsa volt számomra ez az egész világ, és ezt most egyáltalán nem a vesztesek dühével és csalódottságával mondom. Én azt hittem, együtt lépünk a vörös szőnyegre azokkal a sztárokkal, akiket szerettem volna közelről látni, de ez nem így volt. Mi délután kettőkor vonultunk be, a sztárok meg csak fél ötkor, ötkor jöttek: a nem ismert embereket, a külföldieket elválasztják a hírességektől.”

Borbély Alexandra az Oscar-gálán / Fotó: AFP

Borbély Alexandra az Oscar-gálán / Fotó: AFP

“Utána a gálán is a nézőtér első blokkjánál feljebb, a hollywoodi sztároktól egy folyosóval elválasztva ültünk le. Így ott sem láttam senkit; Meryl Streepet kiszúrtam, mert piros ruhában volt, de hiányérzetem volt, keveselltem a színészeket. És az is olyan fura volt, hogy a kamera egyszer sem fordult felénk. Persze, a gála közben nem csoda, hogy nem mutattak minket, de amikor felsorolták a külföldi filmeket, csak a trailerekből játszottak be valamit, és nem mutatták az alkotókat. Lehet, hogy ez durva szó, de egy kicsit megalázónak érzem, hogy még a rendező arcát sem vágták be. Persze, ez egy más világ, ahol senki nem ismer minket. De ha találkoztam volna Meryl Streeppel, biztosan megkérdeztem volna, látta-e bármelyik külföldi jelöltet. Miért ne gondolhatnám, hogy van egyfajta érdeklődés Amerikában is a külföldi filmek iránt? De nem tudtam megkérdezni. A gála után volt egy bál, ahová az is bemehetett, aki nem nyert – a Vanity Fair partijára csak a nyertesek léphetnek be –: pont akkor jött ki az ajtón Meryl Streep, amikor én beléptem. Egymásra néztünk – és ennyi. Utána ugyanez megtörtént Helen Mirrennel is. És ez volt minden tapasztalatom testközelből a hollywoodi színészekkel. Vagyis aztán bemutattak A négyzet és A szolgálólány meséje szereplőjének, Elizabeth Mossnak: ő iszonyatosan kedves volt, vele beszéltem két-három mondatot. Ez jó élmény volt, de azért az egész egy kicsit idegen világ volt számomra. (…) A legjobb, azt hiszem, mégis az volt, hogy milyen jó csajos esténk volt Ildikóval és Mónikával: együtt láthattuk, mi is az az Oscar, milyen a vörös szőnyeg. Ezt megismerni persze jó, de kislányosan csalódtam ebben a zárt világban” – mesélte Borbély Alexandra.

A színésznő azt is elárulta, “őrületben” telt számára az elmúlt hónap, elfáradt az interjúktól, a folyamatos kérdésektől, hogy szerinte mi lesz az Oscarral, megkapják-e a díjat. “És volt egy újság, amelynek a munkatársai elmentek a gimnáziumba, ahová jártam – ez még oké –, utána pedig a szüleimhez is, Nagycéténybe, Szlovákiába, úgy, hogy én nem tudtam róla. És a szüleim sem tudtak elérni, mert épp a színházban próbáltam; nem is tudták, beengedjék-e őket, válaszoljanak-e a kérdéseikre. Elképesztő, milyen erőszakosak tudnak lenni az emberek egy hírmorzsáért. Ez nagyon megviselt. Az újságíró szerint ez kedves dolog volt, de nem értem, hogyan lehetne az, ha egyszer a hátam mögött mentek el a családom házához. Azt éreztem, nem akarom ezt az egészet. De most már minden jó lesz” – mondta a Katona színésznője.

A teljes interjú itt olvasható.