Meghalt Stéphane Audran francia színésznő, a Babette lakomája főszereplője

2018 március 28. szerda, 11:02

85 éves korában meghalt Stéphane Audran francia színésznő, aki olyan filmekben játszott, mint A burzsoázia diszkrét bája, A hentes, és a Babette lakomája.

Stephane Audran

A legjobb színésznőnek járó BAFTA díjat nyerte 1974-ben A burzsoázia diszkrét bája (1972) és a Juste avant la nuit (1971) című filmekben nyújtott alakításaiért.

Ő játszotta a főszerepet a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat kapó Babette lakomájában, amelyről így írt anno a Filmvilág: “Babette a háborúból jön. A párizsi kommün után, férjét, fiát elveszítve menekül önkéntes száműzetésbe a zordon jütlandi partvidékre, hogy ott két szelíd vénkisasszony derék házvezetőnője és megkísértője legyen. Merthogy évtizednyi önmegtartóztatás után csak erőt vesz rajta délvidéki természete, igazi párizsi lakomával lepi meg puritán házigazdáit és pártfogoltjaikat.

A lepényhalhoz, köleskásához, hidegvízhez szokott lutheránus gyomrokat teknősbékalevessel, tésztában sütött fürjecskével, Dom Pérignon pezsgővel és amontilladóval traktálni, ez bizony ördögi incselkedés. Nem az első az egyszerűségre szoktatott lelkészlányok életében. Az ördög kétszer is megjelent már nekik: egyiküknek fess lovastiszt képében, a másiknak egy bozontos szemöldökű francia hőstenor és alkalmi énektanár szájával ígérgetett fényes párizsi karriert. Mindkétszer alulmaradt. Babette lakomája az első sikeres ördögi kísértés. És egyben az utolsó is, mert immár nincs kit a szenvedélyek táncába vinni, a kisasszonykák élete elsuhant; tisztesen, szürkén, unalmasán. A kalandvágyó dán írónő, Karen Blixen szemében: jóvátehetetlenül bűnösen. Mert aki gyönyörtől, szenvedéstől megszeppenve távoltartja magát az emberektől, az nem is él, sorstalan, akár az angyalok.”

Audran 25 filmet forgatott együtt férjével, Claude Chabrol rendezővel 1964-től 1980-ig tartó házasságuk alatt.

Közös munkáik közé tartozott az 1968-as Barátok, amelyért Audran elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Egy évtizeddel később a francia Oscarként emlegetett César-díjat is bezsebelte a Violette Noziere című filmért.

A fia, Thomas Chabrol azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy édesanyja már egy ideje beteg volt, és tíz nappal a halála előtt engedték haza a kórházból. „Nyugalomban halt meg hajnali 2-kor” – mondta Thomas Chabrol.