Zárójelentés – Közös filmet készít Szabó István és Sándor Pál

2018 május 23. szerda, 7:30

Közös filmbe kezdett a magyar filmművészet két emblematikus szereplője, Szabó István és Sándor Pál. A Zárójelentés című filmet az Oscar- és Kossuth-díjas Szabó István rendezi, a szintén Kossuth-díjas Sándor Pál pedig producerként vesz részt a munkában.

Sándor Pál annyit árult el a film történetéről, hogy az egy kórházi zárójelentésről szól. Az alapötlet Szabótól származik, de a forgatókönyvet már ketten fejezték be. Sándor Pállal a március elején bemutatott Vándorszínészek apropóján úgy fogalmazott: sorsa hatvan éve folyamatosan összefonódik Szabóéval.

Zárójelentés forgatókönyvének fejlesztésére az alkotók 7,2 millió forint támogatást kaptak a Filmalaptól.

Sándor Pál és Szabó István

Sándor Pál  Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer. még a hatvanas évek modernizmusában debütált huszonéves rendezőként egy rendkívül üde, fiatalos munkájával, a Bohóc a falonnal. A másfél évtizeddel később rendezett Szerencsés Dániel, ami a fiatal Rudolf Péter karrierjét indította el, a legérzékenyebb 56-os portrék között van. A rendszerváltást követően  producerként egyengette mások filmjeinek útját, majd 78 évesen megrendezte a Vándorszínészek című filmet.

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész. A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója. Mephisto című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert, de emellett még három másikat is jelöltek Oscarra és Golden Globe-ra. Többször nyert Európa Filmdíjat, több fontos díjat Cannes-ban és más rangos filmfesztiválokon. Ő az a magyar filmrendező, aki a legtöbb világsztárral dolgozott együtt, többek között Klaus Maria Brandauerrel, Glenn Close-zal, Ralph Fiennesszal, Rachel Weisszel, Annette Beninggel, Helen Mirrennel, Harvey Keitellel és Stellan Skarsgarddal. Híres Filmjei: Álmodozások kora, Szerelmesfilm, Mephisto, Redl ezredes, A napfény íze , Csodálatos Júlia, Az ajtó stb.

Forrás: Színház.org / Filmhu / Filmtett / Index