Láthatatlanul – Szentpéteri Áron rövidfilmje nyerte a nemzetközi diákfilmfesztivált

2018 június 17. vasárnap, 13:39

Magyar sikerrel zárult szombat este a június 10-16. között Tel-Avivban megrendezett rangos diákfilmfesztivál. 28 ország 47 alkotása közül a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákja, Szentpéteri Áron nyerte meg a versengést Láthatatlanul című filmjével.

Józsa Bettina, Barkó Tamás / Láthatatlanul

Józsa Bettina, Barkó Tamás / Láthatatlanul

Szentpéteri Áron rendezése a cannes-i filmfesztiválon debütált a vizsgafilmek között, s egy találkozás története, amely az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól.

A fesztivál díszvendége volt Mundruczó Kornél, akinek három filmjét is levetítették, és két mesterkurzust is tartott, egyiket a Fehér Isten című film társforgatókönyv-írójával és szintén díszvendégével, Wéber Katával közösen.  Mundruczó Kornél elmondta, hogy nem először jár filmjeivel Izraelben, korábban helyi szakmai versenyeken vett részt és zsűrizett is Tel-Avivban, illetve Jeruzsálemben.

A diákok nemzetközi versenyében két magyar alkotás indult, a győztes film mellett komoly elismerést aratott Freund Ádám Földiek című műve is. A diákfilmesek seregszemléjének zsűrielnöke, Mayan Cohen elmondta, hogy az itteni egyetemen jól ismerik a magyar alkotókat és munkásságukat, és fontosnak érezték meghívásukat és részvételüket a fesztiválon.

A tel-avivi magyar nagykövetség anyagilag is támogatta a művészek és alkotásaik eljutását a rendezvényre. Berényi László kulturális attasé bejelentette, hogy a tel-avivi magyar filmnapok felélesztését tervezik, amely a kortárs hazai alkotások izraeli bemutatásának újabb fóruma lehet.

Forrás: MTI, Színház.org