Eszenyi Enikő és Börcsök Enikő főszereplésével készült Dobray György új filmje

2018 július 18. szerda, 9:05

A Farsang című kisjátékfilmben egy dörzsölt túravezető hamis rejtéllyel próbálja meg feldobni az erdei sétát a résztvevők számára.

Eszenyi Enikő és Reviczky Gábor a Farsang forgatásán / Fotó: mediatanacs.blog.hu

Eszenyi Enikő és Reviczky Gábor a Farsang forgatásán / Fotó: mediatanacs.blog.hu

Egy utazási iroda tulajdonosa (Börcsök Enikő) gondol egyet, és azzal próbálja feldobni a szervezett utakat, hogy felbéreli régi színésznő ismerősét (Eszenyi Enikő), hogy a túra egy pontján alakuljon át annyira, hogy a többi túrázó ne azt vegye észre, hogy átalakult, hanem azt, hogy eltűnt. A helyzet megannyi bonyodalmat szül, a film szereposztása pedig önmagáért beszél. A két női főszereplő mellett feltűnik Reviczky Gábor, Monori Lili és Epres Attila is. A Farsang elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében, a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta, a filmet nemrég vetítette a Duna Televízió.

Fotó: mediatanacs.blog.hu

Fotó: mediatanacs.blog.hu

Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakán végzett 1965-ben. Dokumentumfilmesként kezdte a pályát, az ő nevéhez fűződik a K és a K2 című dokumentumfilm, amelyek a prostituáltakról beszéltek szokatlanul nyíltan a maguk idejében. Játékfilmjei közül a magyar filmművészet kultikus darabjai közé tartoznak a Szerelem első vérig és a Szerelem második vérig című filmek, amelyek úttörő formában foglalkoztak a szexualitással.

Fotó: mediatanacs.blog.hu

Fotó: mediatanacs.blog.hu

“Mindenki másképpen csinál filmet. Van, aki minden snittet és jelenetet előre kitervel, megrajzol és ahhoz ragaszkodik. Én azt szeretem, ha minden a rendelkezésemre áll technikailag és az adott kereteken belül improvizálhatok. Pont úgy, mint a főzésnél. Ott vannak az alapanyagok, de nem tervezem el, hogy miből mennyit fogok belerakni, csak azt tudom, hogy mit akarok főzni. És ha kell még egy kis só, akkor beleteszem. A filmcsinálással is így vagyok. Nekem a színészek nagyon fontosak, és örülök, hogy ebben a filmben is ilyen nagy kaliberű színészekkel dolgozhattam. Nyilvánvaló, hogy velük sem úgy dolgoztam, hogy tűpontosan megmondtam nekik, hogy hova lépjenek és mikor. Tudtam, hogy tudják a figurát, nekem csak terelgetnem kellett őket” – nyilatkozta a rendező a Médiatanács blognak.