Négy magyar film versenyez a montreali filmfesztiválon

2018 augusztus 15. szerda, 9:56

A filmfesztivált augusztus 23. és szeptember 3. között rendezik meg a kanadai városban.

Négy magyar alkotás: Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje, Szász Attila Örök tél című munkája, Pápai Pici Varjúháj című alkotása és Schwechtje Mihály tinithrillere, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) is versenybe száll a montreali filmfesztiválon augusztus 23. és szeptember 3. között.

Lengyel Tamás a Curtiz forgatásán / Fotó: Bodnár Zsófi

Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmje a híresen nehéz természetű Michael Curtizről, azaz Kertész Mihályról (esetleg Kaminer Manóról) szól, aki az első magyar volt, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscart a Casablancáért. A címszereplőt Lengyel Ferenc alakítja, a női főszerepet Dobos Evelin, a Carl főpincért alakító Szőke Szakáll szerepét pedig Gyabronka József kapta meg.

Szász Attila  Örök tél című filmje a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket 1944 decemberében marhavagonokban szállítottak az egyik Ukrajna területén található lágerbe. A film főszereplőjét Gera Marina alakítja, aki a munkatáborban megismerkedik egy tapasztalt fogollyal, Csányi Sándorral, aki megtanítja neki, hogyan lehet kibírni az itteni életet.

Mindkét film a World Competition kategóriában versenyzik majd.

Csányi Sándor színész az Örök tél című film forgatásán / Fotó: Huszti István, Index.hu

A fentiek mellett Pápai Pici filmje is ott lesz a montreali filmfesztiválon, a Varjúháj a rövidfilmes szekcióban fog versenyezni. A film főhőse egy kisfiú, aki a varázsereje segítségével veszi fel a harcot az anyukája betegségével és a saját szorongásával szemben, miközben a feleségéért aggódó apuka egyre türelmetlenebbé válik.

Közben Schwechtje Mihály furcsa című filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a montreali fesztivál elsőfilmes versenyprogramjába kapott meghívást. Schwechtje első nagyjátékfilmjének témája a cyberbullying, és hiába érint sokakat a probléma, hiába pályázott vele a Filmalaphoz, nem nyert, így a film állami támogatás nélkül készült el.

Forrás: Színház.org / Index.hu