Magyarok nyerték a Montreali Filmfesztivált – Szász Attilát és Topolánszky Tamás Yvant is díjazták

2018 szeptember 04. kedd, 17:22

A két legfontosabb kategóriában is hazai nyertes született a 42.Montreali Filmfesztiválon, a fődíjat és a legjobb rendezőnek járó elismerést is magyar versenyzők kapták.

Az augusztus 23. és szeptember 2. között megrendezett Montreali Filmfesztiválon idén különösen erős volt a magyar részvétel, ez pedig végül két fontos díjat is eredményezett az egyik legfontosabb kanadai filmfesztiválon, ráadásul mindkét nyertes a hazánkhoz kötődő történelmi témákat dolgoz fel.

A World Competition kategória, azaz a fesztivál nagydíját Topolánszky Tamás Yvan CRUTIZ című filmje kapta, amely a magyar származású hollywoodi rendező, Kertész Mihály magánéletébe és legendás műve, a Casablanca forgatásba nyújt betekintést, a főszerepben Lengyel Ferenccel.

A legjobb rendező díját az Örök tél hozta meg Szász Attilának. A tévéfilm harmadik közös munkája Köbli Norbert forgatókönyvíróval, a történet a gulág-világ szörnyűségeit tárja fel egy magyar faluból elhurcolt nő (Gera Marina) és sorstársai hosszú fogságának bemutatásával.