A Napszálltát nevezi a Filmalap az Oscar-díjra

2018 szeptember 11. kedd, 12:42

Nemes Jeles László filmjét nevezi Magyarország a következő Oscar-gálára a legjobb idegennyelvű film kategóriában – jelentette be a Filmalap kedden délelőtt.

Jakab Juli / Sunset / Forrás: Laokoon Filmgroup

Jakab Juli / Sunset / Forrás: Laokoon Filmgroup

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint minden ország egy filmet nevezhet az idegennyelvű film kategóriában, a nevezett alkotások közül pedig január elején választják ki az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, a gála február 24-én lesz Los Angelesben.

A Napszálltát már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte, a világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, ahol még pénteken megkapta a nemzetközi kritikusi szövetség, a FIPRESCI díját. Nemes Jeles filmjét a magyar közönség először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, szombaton, majd szeptember 27-től országszerte látható lesz a hazai mozikban.

Forrás: Index