Mads Mikkelsen dán színész: “Lehetetlen embernek maradni, ha egyedül vagy”

2019 május 04. szombat, 7:28

A dániai születésű Mads Mikkelsen nemcsak az egyik legjobb a szakmában, de a pályája is egészen különleges: játszott a világ legnagyobb filmprodukcióiban, volt tévésorozat főszereplője, de kis költségvetésű, obskúrus skandináv művészfilmekkel szerzett nevet magának (Pusher, Zöld hentesek vagy az Oscar-jelölt Vadászat). Az Index kérdezte.

Az Index.hu interjújából:

A Sarkvidék az Északi-sarkon játszódik, és az izlandi hómezőkön vették fel, egy valódi jegesmedvével, valódi hidegben. A kérdésre, máshogy készült-e fel erre a filmre, mint a többire, Mads Mikkelsen úgy felelt: “Ugyanúgy a sztori felől közelítettünk: hová akarunk eljutni, mik a csúcspontok a forgatókönyvben és hogyan jussunk el ezekig. Az felmerülhetett volna, hogy egy ilyen forgatáshoz jobban formába kéne jönnöm, de ezen sem akartunk dolgozni, mert nyilvánvaló, hogy a karakter, akit játszom, szintén nem volt felkészülve arra, hogy lezuhanjon a gépe; egyszerűen csak útban volt hazafelé. Úgyhogy azt gondoltuk, az lesz a legjobb, ha engem is csak ledobnak ott, majd eltöltök pár hetet a hóban, mint egy cserkész, aztán a gyakorlat majd megtanít, mit hogyan kell csinálni.”

Arról, miért érezte úgy, hogy el kell vállalnia pont ezt a filmet, elmondta: “Főleg a történet miatt, ami számomra arról szól, lehetetlen embernek maradni, ha egyedül vagy. Ahhoz, hogy élni tudj, szükséged van valakire, aki melletted van. Ha nincs melletted senki, az csak túlélés, nem élet. (…) Ha egy ilyen filmről van szó, abban a sztori az igazán fontos, és emellett, remélem, azért szórakoztató is. Ha mondjuk egy James Bond-filmről van szó, abban az a fontos nekem, hogy a lehető legizgalmasabb és legszórakoztatóbb legyen. Lehet, hogy mások a kritériumok, de mindenképpen fontosnak kell lennie azokon a kereteken belül, ameddig az adott film nyújtózkodni szeretne. A Sarkvidék szándéka az volt, hogy az emberségről beszéljen.”

Azt is hozzátette, egyáltalán nem vonzzák a politikus filmek, az, hogy meg akarja mondani az embereknek, hogyan éljék az életüket vagy hogyan szavazzanak. “Nekem csakis az a fontos, hogy olyan történeteket mondhassak el, amiket én magam is érdekesnek találok. Érdekesnek a szó emberi értelmében: hogy mindazokról a hibákról szóljon, amelyeket mi, emberek elkövetünk, mindazokról a csodálatos dolgokról, amelyeket mi, emberek képesek vagyunk megtenni. Számomra ezek a fontos történetek. Ha elkezdeném kioktatni az embereket, azzal kihajítanék az ablakon mindent, ami művészi egy filmben. Akkor akár indulhatnék az elnökválasztáson is” – vallotta a színész.

A teljes interjút itt olvashatják.