A legjobb dolgokon bőgni kell – Véget ért a forgatás

2019 május 10. péntek, 16:27

Május 3-án befejezték Grosan Cristina első játékfilmjének forgatása. A legjobb dolgokon bőgni kell című film Stalter Judit producer vezetésével, a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készül. Farkasok, repülő kiwik, egy halott rokon, üvöltöző iker babák és hatalmas buborékok is felbukkantak a forgatás alatt.

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell Grosan Cristina (rendező) és Rainer-Micsinyei Nóra (főszereplő) közös forgatókönyvéből készült. A főként XI. kerületi helyszíneken játszódó nagyjátékfilm forgatása a Budaörsi Repülőtér imponzáns hangárjában kezdődött, majd a stáb 14 napra beköltözött egy gellérthegyi villalakásba. Érdekesség, hogy a főszereplő édesanyját játszó Hernádi Judit lakása a filmben megegyezik Rainer-Micsinyei Nóra igazi édesanyjának lakásával, így a főszeplő valóban otthonosan mozgott a díszletben. A román származású rendező a forgatást stílszerűen a Bukarest utcában fejezte be.

Grosan Cristina rendező, forgatókönyvíró összefoglalta: “Próbáltam mindenre felkészülni, előrelátni minden problémát, de a forgatás első két hete után rájöttem, hogy egyik aggodalmam sem vált valóra. Nem vagyunk lassúak, nem felejtettünk el nagy dolgokat, nem rúgtuk még fel a kamerát és összeveszni sem sikerült rendesen senkivel. Így hirtelen arra jutottam, hogy akkor használjuk ki ezt az állapotot, engedjük el a biztonságos köteleket és kezdjünk el többet játszani, improvizálni, tesztelni a határainkat. Hatalmas öröm volt, hogy mindenki nyitott volt kitörni a keretekből, bizalmat, inspirációt találtunk egymásban.”

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyve olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A film nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a mostani harmincasok útkeresésének kicsit vicces, kicsit nyomasztó állapotát.

Rainer-Micsinyei Nóra színésznő, a film egyik forgatókönyvírója elmondta: “Főszereplőként nekem nagy biztonságot adott, hogy íróként is részt vettem a történetben, másfél éve ebben élünk Cristinával. Nem kellett összecsiszolódnunk, értjük egymást, rengeteg tudásom volt a szerepről, a jelenetekről. Így képzeltem el a forgatást, áldásos állapot volt.”

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A mintegy 30 fős stábbal és 15 színésszel operáló forgatás rendkívül családias hangulatban telt, a stáb egy emberként bőgött az utolsó forgatási nap végén. A színészek között olyan neveket találunk, mint Huzella Júlia, Hernádi Judit, Bányai-Kelemen Barna, Thuróczy Szabolcs, Patkós Márton, Pion István, Páder Petra, Hajmási Péter, Dióssi Gábor, Kőszegi Mária.

Stalter Judit, a Laokoon Filmgroup producere kiemelte: “Az alkotók és a stáb nagy részét is Cristinával együtt választottuk ki. Próbáltam megtalálni a természetes arányt a fiatal elsőfilmesek és a régimotorosok között. Az volt a fontos, hogy csak olyan profik jöjjenek, akik még mindig szeretnek és néha kimondottan vágynak is lelkesedésből dolgozni. Úgy próbálok jelen lenni a filmjeimben, hogy a forgatás és az alkotás biztonságban legyen, és ezt csak empatikus, lelkes stábbal lehet. Maximálisan felkészült volt mindenki, külön kiemelném a rendező-operatőr párost, olyan flottul ment a munka, mint kés a vajban. Ez elég ritka bárhanyadik filmnél.”

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell / Fotó: Laokoon Filmgroup

A legjobb dolgokon bőgni kell film vágása május végén kezdődik Budapesten és Angliában, és várhatóan novemberig tart majd. A film utómunka hangmérnöke Zányi Tamás lesz, a zeneszerzője pedig egy fiatal elsőfilmes lengyel alkotó, Mateusz Franczak. A film bemutatója leghamarabb 2020 tavaszán várható a magyar mozikban.