A CineFesten mutatkozik be a Foglyok, Deák Kristóf új filmje

2019 augusztus 22. csütörtök, 13:49

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke a Locarnoi Filmfesztiválon Ezüst Leopárd-díjat nyert, világhírű Denis Côté. A kanadai rendező mellett többek között Müller Péter Sziámi is helyet kapott a zsűriben.

A fesztivál Kitekintő szekciójában olyan filmcsemegéket láthat a közönség Miskolcon, mint a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Élősködők, de itt debütál az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új, egész estés filmje is.

Deák Kristóf / Fotó: Janka Pozsonyi

A CineFest nemzetközi zsűrijét idén Denis Côté vezeti. A számos díjat, köztük a Locarnói Filmfesztivál Ezüst Leopárdját és a Berlinale Alfred Bauer-díját elnyert művész filmjeiből a fesztivál a Kitekintő szekcióban retrospektív sorozatot is szervez. A programban Denis Côté három filmje szerepel: A bársonyos bőr, a Szellemvárosi antológia és a Wilcox.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei nemzetközi zsűrijének magyar tagjai a Mindenki című kisjátékfilmért 2016-ban Oscar-díjat nyert Deák Kristóf; a Sziget Fesztivál és a Bartók Plusz operafesztivál egyik alapítójaként, előadóként, rendezőként és dalszövegíróként is jól ismert Müller Péter Sziámi és a nagysikerű Szürke senkik című filmet rendező és az Ostrom című kisjátékfilmmel Diák Oscar-díjat nyert Kovács István.

A CineFest nemzetközi zsűrijében helyet kapott a tbiliszi Filmművészeti Egyetem dékánja és az Abasha Filmfesztivál igazgatója, Zviad Dolidze; a tavalyi CineFesten az Ok-okozat című filmért Zukor-díjat nyert Darko Stante; a sokszoros díjnyertes kínai játékfilm- és tv-rendező, Zheng Dasheng; a Golden Globe-díjakat odaítélő testület, a Hollywood Foreign Press Association osztrák tagja, Barbara Gasser és Dennis Washington, aki olyan fontos hollywoodi filmek díszlettervezője volt, mint a Dante pokla, vagy Alexander Payne remeke, a 2012-ben a CineFesten is nagy sikerrel bemutatott Nebraska.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő szekciója idén is különleges alkotásokat kínál.

Sodró Eliza és Porogi Ádám a Foglyok c. filmben

Denis Côté zsűrielnök három filmjén kívül nagy várakozás övezi a dél-koreai rendező, Bong Joon-ho Élősködők című filmjét, amely Cannes-ban elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

A CineFest Kitekintő szekcióban a világon először láthatja a közönség az Oscar-díjas Deák Kristóf játékfilmjét. A Foglyok című film egy hihetetlen, de igaz történet, az egyetlen hazai alkotás a programban.

“A történet 1951-ben, egy nyári napon játszódott le, az emberek kint sétáltak az utcán, fagyiztak, szerették egymást. Bármilyen elnyomó rendszerről beszélünk, a dolgok, amik körülvesznek minket nem árasztanak sötét, nyomasztó hangulatot, kívülről minden teljesen normális. Az emberek többsége hallott a borzalmakról, de mivel nem velük történik meg, azt gondolják, hogy rájuk nem vonatkozik” – mesélte korábban a rendező. Így jár a film főszereplője, Sára (Sodró Eliza) is, aki a második világháborúhoz képest egészen kiegyensúlyozottan, nyugodtan éli az életét, egészen addig, amíg az ÁVÓ be nem lép a lakás ajtaján.

Bővebb információ: https://www.cinefest.hu