Mosolyka – Majd helyett MOST- Bemutatták a film dalát

2019 október 10. csütörtök, 14:40

Nagyszámú médiarészvétellel és csodás pillanatokkal lezajlott a Mosolyka – Majd helyett MOST c. film sajtóreggelije, amelyen az alkotók hírt adtak a forgatás befejezéséről és az utómunka megkezdéséről.

A tájékoztatón az alkotók közül jelen volt Hozleiter Fanny Mosolyka, férje és alkotótársa Sankó Pegasus Envoyé, Vékony Zoli a film társrendezője, Csuja Imre, Cserna Antal, Hais Dorka, Hais Fruzsina, Faragó András és Nyertes Zsuzsa szereplők, valamint a film betétdalát előadó August Bárió és a film zeneszerzője Riz Olivér is.

A Mosolyka – Majd helyett MOST alkotói a saját élettörténetükön keresztül szeretnék bemutatni, hogy bármekkora kihívással találkozzon valaki az élete folyamán, van másik út, van szebb jövő, van cél, amiért érdemes minden nap megküzdeni, mert a küzdelmek után mindig ott a csoda. A célok elérését nem lehet halogatni: Majd helyett MOST kell tenni!

A sajtóreggelin a média képviselői részleteket is megtekinthettek a készülő filmből, illetve a film betétdalának klipjét is bemutatták.

Mosolyka a bevezetőjében meghatódva mesélte el, hogy négy év álmodozás és tervezés után forgott le a Mosolyka – Majd helyett MOST, ami bemutatja az életüket, az örömeik mellett a fájdalmaikat is. Boldogság számára olyan színészekkel, alkotótársakkal együtt dolgozni, akik első szóra csatlakoztak a produkcióhoz és szívügyük a történet.

Sankó Pegasus Envoyé kiemelte, hogy a munkának nincs vége, sőt a java csak most következik, ugyanis nemrég kezdődtek az utómunkálatok. Arról is beszámolt, hogy az általa írt filmbetétdal szövegét társa, Mosolyka ihlette.

Csuja Imre, aki a filmben Mosolyka édesapját alakítja a forgatásra emlékezve a természetességet és a családias hangulatot hangsúlyozta. Szinte kalákában építették a filmet, sokszor próba nélkül, elsőre ráéreztek a karakterekre, a jelenetekre. Mintha nem is lett volna körülöttük kamera, mintha csak otthon lennének szívvel-lélekkel – mondta.

Vékony Zoli társrendező számára egyszerre volt kihívás és megtiszteltetés ilyen kiváló színészekkel együtt dolgozni, külön kiemelte Fanny és Sándor őszinte és hiteles játékát.

Nyertes Zsuzsa elárulta, hogy amikor Mosolyka és a férje megkeresték őt a szereppel és megmutattak pár percet a filmből, ő azonnal sírva igent mondott.

Cserna Antal a szeretetteljes közegről, a filmet készítők összetartozásáról, összhangjáról tett említést.

Faragó András a humort, a jó hangulatot emelte ki, amely mind a filmre, mind az alkotókra, főleg Mosolykáékra annyira jellemző.

August Bárió a film betétdalának előadójaként elmondta, hogy könnyedén magáévá tette a dalt, amikor megkapta Sankó szövegét, és alig várta, hogy hozzá kezdjen, csak úgy áradt belőle a dallam.

A film szinopszisa szerint, Fannynak gyermekként az orvosok 18 évet jósoltak, ma már elmúlt 30 éves és szándékosan nem használja azt a diagnózist, amit az orvosok bélyegként raktak rá. Így fejlődhet. Bestseller író, aki boldog házasságban él. Mosolyát egy ország ismeri, sokan szeretik különleges stílusát. Előadásainak és életének központi témája az egyén szabadsága, választása, felelőssége. Azt vallja, mindannyian magunk döntjük el, hogy mit hozunk ki az életünkből. Férje, Sankó egy befelé figyelő, csendet szerető író, de egyben lázadó is, aki legnagyobb lelkesítője, motiválója társának, aki szintén mindent megtesz a saját fejlődése, életének felszabadítása érdekében. A két, látszólag külön világ kiegészíti, inspirálja egymást. A férfi – bármennyire is szereti a lányt – olykor elfáradt, és Fanny ilyenkor tehernek érezte magát. Optimista életszemléletük ellenére kapcsolatuk volt, hogy átmenetileg mélypontra került. Úgy érezték elég, nem bírják tovább.

Fanny és Sankó sok-sok humorral néz szembe a kihívásokkal, legyen az egy hétköznapi apróság, egy komoly roham, vagy egy házastársi veszekedés. A látszólagos korlátok ellenére – Fanny még kerekesszékkel közlekedik – varázslatos élményeket élnek át együtt. Számukra ismeretlen a lehetetlen. A kivételes pár célja, hogy bebizonyítsák: az orvosi diagnózis sokszor csupán lehetőség, hogy felismerjünk egy sokkal nagyobb igazságot, hogy meglássuk a valódi valóságot.

Fotó: Pánczél Andrea