Eötvös Péter és Esterházy Péter közös oratóriuma a Müpa-ban

Közreműködik Mácsai Pál
2016 november 23. szerda, 8:12

Két év után ismét magyarországi Eötvös Péter-premiernek ad otthont a Müpa. A koncertet megelőző, rendhagyó Előhangon Mácsai Pál színművész olvassa fel a zenemű alapjául szolgáló Esterházy-írást.

A komponista Esterházy Péter szövegére írt Halleluja – Oratorium balbulum című műve a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió Énekkara jóvoltából, a szerző vezényletével csendül fel először Magyarországon november 24-én.

esterhazy-peter-eotvos

„A cím magyar fordítása Dadogó oratórium lehetne” – írja Eötvös Péter új művéről. “A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le, és próbálja megjövendölni azt, ami már időközben meg is történt. A szöveg szerzője, Esterházy Péter igazi prófétának bizonyult, amikor 2011-ben ezeket a sorokat írta: »Nekünk határok kellenek. Mindenhová kerítéseket húzunk, a kerítést is bekerítjük. Belül vagyunk mi, kívül… hát azok nem mi vagyunk. […] Talán most először nincsen mit mondanunk a jövőről.« Az oratóriumban a humor közvetíti a szöveg komoly gondolatait, és ez inspirálta a zenei megoldásokat is. A Prófétát a 10. században élt szerzetes alakjáról formáltuk, akit Dadogó Notker néven ismertek. Korának híres irodalmi és zenei tekintélye volt, később szentté avatták. Oratóriumunkban a Prófétához még két szólista és kórus csatlakozik: egy jó kedélyű angyal, aki a történésekre felülről tekint, és a narrátor, aki segít a közönségnek az eseményeket jobban megérteni. A kórus a társadalmat képviseli, neki már csak a dicséret, a Halleluja feladata jutott.’ A nemzetközi jelentőségű kortárs magyar szerző alkotásában két világhírű énekes, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékok állandó Jedermann-előadásában éveken át főszerepet alakító osztrák színész lesz a közreműködő, és persze a Bécsi Filharmonikusok hasonlíthatatlan együttese” – számolt be Eötvös Péter. 

Eötvös oratóriuma mellett két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció – egy a cappella kórusmű a neves magyar együttes tolmácsolásában, illetve egy befejezetlenül maradt szimfónia nyitótétele – is megszólal az 1900-as évek Bécséből.

Eötvös Péter Halleluja – Oratorium balbulum című műve a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Wiener Konzerthaus és együttműködő partnere, a Wien Modern megrendelése alapján, az Ernst von Siemens Alapítvány, a Müpa, a WDR és ACHT BRÜCKEN | Musik für Köln, a Tonhalle-Gesellschaft Zürich és a Sydney-i Szimfonikus Zenekar támogatásával jött létre.

A koncertet 18.00 órai kezdettel Előhang című programunk előzi meg, ezúttal a Fesztivál Színházban, mely hosszabb lesz a megszokottnál. Mácsai Pál olvassa fel az Oratorium balbulum szövegét, Esterházy Péter szívbemarkoló sorait.

  1. november 24., 19:30

Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok

Eötvös Péter: Halleluja – Oratorium balbulum (magyarországi bemutató)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  1. november 24., 18:00

Előhang – Mácsai Pál olvassa fel az Oratorium balbulum szövegét

Fesztivál Színház