Régi magyar slágerek Tompos Kátyával a Müpában

2016 december 18. vasárnap, 14:22

A 20. század magyar populáris zenéjét újragondoló produkció december 21-én látható és hallható a Művészetek Palotájában.

Két éve, 2014 őszén nyílt ki először a múlt század megannyi magyar könnyűzenei slágerét újraértelmező és izgalmasan újrahangszerelő nagy magyar daloskönyv, a The Great Hungarian Songbook első kiadása. A második válogatás ismét a különféle stílusok és műfajok harmóniájában bocsátja majd elénk kulturális örökségünk eme szerethető vonulatát.

A Zerkovitz Bélát és a hajdani táncdalfesztiválok sikergyárosait, legendás filmslágerek komponistáit és hatvanas évekbeli zenés játékok alkotóit, a 20. század magyar populáris zenéjének számtalan kis- és nagymesterét felvonultató produkció ezúttal Tompos Kátya és Takács Nikolas énekhangján idézi meg slágerek garmadáját.

“Talán furcsa ilyet mondani, de ezek a számok gyakorlatilag a klasszikus zene igényességével vannak megkomponálva és összerakva, s részben emiatt örökérvényűnek hatnak. Mert annak a korszaknak a könnyűzene-komponistái még nagyon komoly előképzettséggel rendelkeztek. Akár Fényes Szabolcsra gondolunk, akár a korábbi mesterekre, Eisemann Mihályra és társaira, ezek a dalszerzők hihetetlen tudással, szakmai tapasztalattal és nyitottsággal végezték munkájukat. Ezért van az, hogy ma is szinte bármilyen korosztályt megtalálhatnak ezek a dalok. Az ötvenes, hatvanas, hetvenes korosztály számára ezek a slágerek, ezek a dallamok még személyes emlékeket idéznek, a fiatalabbak pedig e dalok révén könnyebben megérthetnek és megismerhetnek egy hajdan létezett világot – különösen úgy, hogy ezek a számok most új köntösbe öltöztetve kerülnek eléjük. Egyébként ebben az az igazán remek, hogy a Songbook mindeközben mégsem valamiféle görcsös agyalás eredménye annak érdekében, hogy a műsor valamiképp minden korosztálynak megfeleljen. Bennem ugyanis, régi filmek slágereit hallgatva, már jó tizenöt éve felmerült, hogy ezeket a remek dallamszerkezettel rendelkező számokat kitűnően át lehetne tenni modern hangszerelésbe, akár Michael Bublé, akár Diana Krall zenei világába” – mesélte Káel Norbert, a produkció zenei vezetője és hangszerelője.

Vezényel: Dubóczky Gergely

Közreműködők:
Tompos Kátya, Takács Nikolas – ének

Alkotók:
Káel Norbert – zenei vezető, hangszerelő
Túri Erzsébet – díszlet
Böhm György – rendező