Árnyékban éles fény vagy – Sosem látott képek Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni életéről

2016 december 23. péntek, 7:35

2016 karácsonyi könyvvásárának egyik különlegessége a kötet, amely válogatást közöl a Radnóti-házaspár fényképeiből.

A könyvről:

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója az elmúlt évek egyik könyvpiaci szenzációja volt Magyarországon. A Radnóti-hagyatékot a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Kézirattára őrzi, és a napló mellett rengeteg fényképet is tartalmaz. A költő és felesége családi fotóiból most több mint 300 darab került abba a kötetbe, mely november közepén Árnyékban éles fény vagy – A Radnóti házaspár fényképei címmel jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában.

A könyv bemutatja közös életük előzményeit, azokat a felvételeket is, melyek gyermek- és diákkoruk, megismerkedésük, majd jegyességük idején készültek. A fejezetek a költő, később a jegyes-, majd házaspár közös sorsának fontos szakaszai köré épülnek. Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós életének összefonódásával egyre több a közös fotó is.

Radnóti Miklós 17, Fanni 14 éves volt, amikor megismerkedtek, mert ugyanahhoz a matematikatanárhoz jártak korrepetálásra. Az addigra árva fiú és a jó körülmények között élő diáklány gyorsan egymásba szeretett. Radnóti édesanyja Miklós és ikertestvére szülése közben halt meg, és a költő testvére sem élte túl. 12 éves koráig édesapja nevelte, az ő halála után apai nagynénjeihez került. Radnóti 16 évesen kezd verseket írni, miközben kereskedelmi iskolába jár. Fanni eleinte távolságtartó Radnótival, de 1927-ben – ekkor már egy éve udvarol a lánynak.  Fanni rendszeresen ír a költőnek, képeket küld a nyaralásból. Így indul az a szerelem, amely 1935 augusztusában hivatalosan is megpecsételődik, és amely Radnóti haláláig folyamatosan intenzív érzelmekkel telített marad. (Folytatás a Nők Lapja oldalán.)

A kötet szerkesztője, Krähling Edit irodalomtörténész szavaival:

“A válogatás alapvetően kronologikus, és Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni életének jellemző szakaszait veszi sorra. A kiválogatott képek legnagyobb része Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni közös életét mutatja be, két központi fejezetben: Radnóti egyetemi évei alatt, mikor összetartozásuk véglegessé vált, bár fizikailag sokat voltak távol egymástól, hiszen Radnóti a szegedi bölcsészkarra járt, Gyarmati Fanni pedig Budapesten élt. Egyetemi éveik alatt már eljegyezték egymást, de összeházasodni csak Radnóti doktori címe és tanári diplomája megszerzése után tudtak.

A másik fő fejezet a házasságuk kilenc éve, bár az utolsó években Radnótiról a munkaszolgálatok árnyékában nem készült fotó. A megelőző fejezetekben bemutatjuk gyermek- és ifjúkorukat, iskolaéveiket, majd közös életük végén az abdai tömegsírból előkerült fényképeket, illetve az újratemetés képeiből néhányat. A végén található még két fejezet a családjukról, szüleikről, testvéreikről. Az elképzelésünk az volt, hogy a fejezetek az eléjük írt rövid bevezetőkkel együtt végigvezessenek közös életük állomásain. (…)

A napló jobban megmutatja kettejük életét, még ha a feleség szemszögéből is, mint a fotók. A felvételek ugyanis általában felszabadultabb, önfeledtebb pillanatokban készültek, kirándulásokon, baráti összejöveteleken, amikor az egzisztenciális nehézségeket és az érzelmi hullámzásokat, melyekről Gyarmati Fanni oly híven beszámol, kis időre félre lehetett tenni. A portréfotókon az élet nehézségeivel szembenéző költő jobban megmutatkozik. A fényképek sugallta kiegyensúlyozott, gondtalannak tűnő életet ellenpontozzák az abdai tömegsírból előkerült, és az újratemetésen készült fényképek”.
(Folytatást a konyves.blog.hu oldalon talál.)

A könyv a Jaffa Kiadó oldalán ITT postaköltség nélkül, kedvezménnyel megrendelhető.

Forrás: Könyvesblog, Bookline, Jaffa Kiadó