Nagy József táncművész kollázsai láthatók a Resident Art Budapest lakásgalériában

2016 december 28. szerda, 8:06

Nagy József táncos, koreográfus, képzőművész kollázsai láthatók a Resident Art Budapest lakásgalériában január 13-ig.

A lakásgalériában Nagy József (Josef Nadj) papírkollázsai Bondor Csilla Magas, mély, korlátolt című kiállítása mellett láthatók január 13-ig – olvasható a szervezők közleményében.

Fotó: Lukács Gabi/Resident Art Budapest

Nagy József 1957-ben született Magyarkanizsán. Gyermekkorától kezdve rajzolt, a képzőművészet vonzásában élt. Az 1970-es évek végétől Budapesten, a Kecskés András vezette Szkéné társulatnál pantomimjátékkal foglalkozott. Ezután Párizsba Marcel Marceau-nál majd Etienne Decraux-nál tanult pantomimet és mozgást, valamint megismerkedett a butoh tánccal, a kontakttánccal, az akrobatikával.
Első önálló rendezését 1987-ben mutatta be: a Pekingi kacsa című előadással felkeltette a világ érdeklődését. Nagy József a Jel Színház alapítója, számos rangos nemzetközi díj birtokosa. 1995-től a Centre Chorégraphique National d’Orléans (CCNO) igazgatója. 2006-ban az Avignoni Fesztivál társigazgatója. 2012-től a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatója.

Fotó: Lukács Gabi/Resident Art Budapest

Nagy József táncos-koreográfus énjétől elválaszthatatlan a képzőművészeti alkotótevékenysége. Színpadi munkái mellett évtizedek óta foglalkozik szobrászattal, rajzzal és fényképezéssel, újabban kollázzsal. Fotogramjait és cianotípiáit az elmúlt években több európai nagyvárosban állították ki, 2013-ban a budapesti Francia Intézetben is.

Fotó: Lukács Gabi/Resident Art Budapest

A Resident Art Budapest lakásgalériában Nagy József kiállításának zártkörű megnyitóját december 22-én tartották. A lakásgaléria január 2-áig csak előzetes bejelentkezéssel, 3-ától pedig már a hagyományos nyitvatartás szerint – keddtől péntekig 13 és 18 óra között – látogatható.