Otthon vagyunk – Magyar költők verseire reflektál az Óbudai Danubia Zenekar sorozata

2017 január 18. szerda, 13:01

Tematikus koncertsorozattal készül az Óbudai Danubia Zenekar, az Otthon vagyunk bérletben elhangzó zeneművek magyar költők verseire reflektálnak.

A négyalkalmas sorozatban Ligeti, Bartók, Dohnányi, Brahms, Mahler és Beethoven művei hangzanak el Hámori Máté, Izaki Masahiro, Hamar Zsolt és Kobajasi Kenicsiró vezényletével a Zeneakadémián. József Attila, Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád verseit Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Hernádi Judit és Fodor Tamás mondja el.

A széria A Dunánál című első koncertjén, január 20-án Ligeti György Concert romanesc, Bartók Béla II. zongoraverseny és Dohnányi Ernő II. szimfónia című műve csendül fel Balázs János zongoraművész közreműködésével, Izaki Masahiro vezényletével. József Attila versét Jordán Tamás tolmácsolja.
A szerelem áll a középpontban az Óda című február 15-i esten, amelyen József Attila alkotását Keresztes Tamás mondja el. Bartók Béla I. hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája Pusker Júlia hegedűművész közreműködésével, Hámori Máté dirigálásával hangzik el.

Az Európa című koncerten, március 30-án Bartók A csodálatos mandarin, Dohnányi Konzertstück és Bruckner IV. szimfónia című darabja lesz hallható Hamar Zsolt vezényletével, közreműködik Fenyő László csellóművész, Kosztolányi Dezső versét Hernádi Judit adja elő.

Kobajasi Kenicsiró vezényletével Beethoven VI. és VII. szimfóniája hangzik el május 4-én. A Prospero szigetén című esten Tóth Árpád költeményét Fodor Tamástól hallhatja a közönség.

A Budapest Music Center ad otthont a zenekar Rossini-sorozatának március 11-én, április 22-én és május 20-án – mondta el Hámori Máté művészeti vezető a zenei sorozatokat ismertető keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A Rossini-sorozat első, Crescendo című koncertjén többek között A sevillai borbély nyitánya, Figaro áriája és belépője, valamint A selyemlétra nyitánya szólal meg Hollókői Huba vezényletével, Tószegi Bernát, Komori Yuri és Szegedi Csaba közreműködésével.

A Decrescendo című, április 22-i koncerten a Sabat mater hangzik el Celeng Mária, Vincze Klára, Cser Krisztián és a Vass Lajos Kamarakórus tolmácsolásában, Hámori Máté vezényletével. Május 20-án a Bélszín című esten a Giovanna d’Arco című Rossini kantáta mellett többek között Britten Soirées musicales című darabja hangzik el Kálnay Zsófia és Eckhardt Gábor közreműködésével, David Curtis dirigálásával.

Ács Péter ügyvezető a 2016-os évről elmondta: a koncertek átlagos látogatottsága 95 százalék fölötti volt, 40 ezer fizető nézővel. Az ifjúsági hangversenyeket úgy jellemezte, mint önjáró és sikeres programokat, amelyekre nagy az iskolák igénye. Az ügyvezető kiemelte: az óbudai próbaterem akusztikai és világítástechnikai fejlesztése elkészült, a szociális helyiségek felújítását a tavasszal végzik.