Arany Jánosra is emlékezik a költészet napján a PIM – Hegedűs D. Géza, Novák János, Dés András is fellép

2017 április 09. vasárnap, 18:00

A 200 évvel ezelőtt született Arany Jánosra verses-zenés műsorral emlékezik április 11-én, a magyar költészet napján a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely az emlékév keretében a költő és a népzene kapcsolatát feltáró koncerttel is készül.

A múzeumban április 6-án adott koncertet Népdalok a kornak – Arany János és a népzene címmel a Hungarian FolkEmbassy. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen szervezett program rámutat, hogy nem csupán a költő merített a népdalokból, hanem számos költeménye folklorizálódott. Az együttes Arany János verseit és a lírájával kölcsönhatásban lévő népköltészeti réteget széki, kalotaszegi és dávodi dallamok segítségével mutatta be.

Petőfi Irodalmi Múzeum avagy PIM / Fotó: Horváth Péter Gyula

Petőfi Irodalmi Múzeum avagy PIM / Fotó: Horváth Péter Gyula

A költészet napján a fővárosi Magyar Nemzeti Múzeum kertjében is megemlékeznek Arany Jánosról. A költőfejedelem szobránál Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, valamint Győrei Zsolt drámaíró szakmai irányítása mellett az egyetem színinövendékek verses-zenés műsorral várják az érdeklődőket. A műsorba bárki aktívan bekapcsolódhat A vigasztaló és a Rege a csodaszarvasról című Arany-költemények refrénjeinek közös szavalásával.

Ugyancsak április 11-én Galkó Balázs ismét elszavalja József Attila minden versét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A délelőtt kezdődő program zenei aláfestését Ávéd János, Bona János, Borbély Mihály, Dés András, Dés László, Faragó Béla, Gerendás Péter, Gőz László, Lukács Miklós, Mandel Róbert, Novák János, valamint Szakcsi Lakatos Béla és Szirtes Edina biztosítja – derül ki a múzeum programajánlójából.