Penthouse lakások, zuhanás, sodródás – Rana Hamadeh és Schmied Andi performansz-előadásai a Trafóban

2017 április 20. csütörtök, 7:36

Egy képzőművész, aki multimilliomosnak adja ki magát, hogy exkluzív manhattani lakásokba jusson be, és egy libanoni művész, aki a zuhanás vonatkozásait kutatja.

A Trafó Gondolat plasztika című képzőművészeti előadás-sorozatának utolsó állomásán, április 21-én, Rama Hamadeh és Schmied Andi mutatják be képzőművészeti kutatásaikat. Aznap a Trafó csúcsra járatja a képzőművészetet, hiszen a performaszok előtt Jan Zálešák tart tárlatvezetést a Sodródás című kiállításon, melynek ő a kurátora.

Mi is az a Gondolat Plasztika?

A Gondolat plasztika olyan hiánypótló program-sorozat, melyben külföldi és magyar képzőművészek a legkülönbözőbb témákba vezetik be a nézőket: a sci-fi vonatkozású konteókon keresztül Bob Dylanen át a videojátékokig bármi lehet a tárgya a formabontó esteknek. A meghívottak a performansz és az egyetemi előadás végpontjai közé eső formában tartanak olyan előadást, amelybe belefér a vetítés, de a kávéillattal elárasztott nézőtér és a live videojáték is.

A York-i penthouse lakásokba vezet Schmied Andi

Április 21-én Schmied Andi Szibériai márvány című performanszában New York-i penthouse lakásokon vezeti keresztül a közönséget. Megmutatja, milyen a naplemente a Trump World Towerből, milyen a kilátás a világ legmagasabb lakóépületéből, vagy milyen luxus márványból készül egy Szabadság-szoborra néző fürdőkád. A képzőművész több hónapos amerikai ösztöndíjának tetemes részét elegáns ruhákra költötte, hogy komolyan vegyék multimilliomosi szerepében és bejuthasson ezekbe az amúgy zárt magánvilágokba. Schmied Andi munkáiban előszeretettel foglalkozik olyan terekkel, szokatlan építészeti megoldásokkal, amelyek nem követik a városi logikát. Funkciójuktól megfosztott városok és utópisztikus építmények is felbukkannak műveiben.

Schmied Andi

Schmied Andi

Rana Hamadeh a zuhanás gesztusát elemzi

Az est másik előadója Rana Hamadeh, aki a zuhanás gesztusát és fogalmát elemzi  Mielőtt lezuhan, elfogadható, hogy kicsit még élvezze az életet című performanszában. A felvetett téma egészen messzire vezet: a törvényesség és térbeliség kérdéséhez jut el, miközben bemutatja a kriminológia, a járványtan és a színház kapcsolatát.

Hamadeh gondolatkísérletében a zuhanás lehet a megengedett közönyösség egy formája, lehet koreográfiai mozdulat, vagy akár a fertőzés dinamikájának metaforája is. A performansz a „betegségbe esés” az „immunitás” és a „karantén” szavak használatából indul ki, és eljut egészen a világűrig. Sci-fi képeket vizsgál, amelyeken a tenger-szárazföld és az űr viszonyát boncolgatja, hogy aztán bányászati történeteivel letekintsen a mélybe, és elérkezzen a határátlépés problémájáig.

A libanoni művész Hollandiában él és dolgozik. Projektjei egymástól távol eső területeket kapcsolnak össze: egyszerre tárgyalják az igazságszolgáltatást, a hadászatot, a közegészségügy történetét és a színház műfaját. Műveihez kutatásokat készít arról, hogyan lehet kiterjeszteni speciális fogalmak és kifejezések értelmezését. Ezekből olyan elméleteket kreál, melyeket valós alapjuk ellenére fikcióként kezel.

Rana Hamadeh

Rana Hamadeh

Tárlatvezetést Jan Zálešák cseh kurátorral

A 18.00-kor kezdődő performansz csomag előtt a Trafó Galéria jelenlegi, Sodródás című kiállításán tart tárlatvezetést Jan Zálešák cseh kurátor. A csoportos kiállítás a jövőt fürkészi, és annak lehetőségét vizsgálja, hogy miként léphetünk ki a globális felmelegedéshez, a fajok tömeges kihalásához, a rendszerszintű kockázatokhoz, vagy a változás sebességéhez köthető félelem ördögi köréből. Modernitás, sebesség, ember előtti és ember utáni világ öt képzőművész szobraiban és installációban.

Sodródás
Kiállító művészek: Jan Brož, Marek Delong & Anna Slama, Keresztes Zsófia, Pavel Sterec
Kurátor: Jan Zálešák

 
 

Kapcsolódó anyagok