‘Nem lehet visszatérni. Egy színész vallomásai’ – Megjelent Nagy Attila kötete

2017 április 21. péntek, 7:26

Április 21-én a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül mutatják be Nagy Attila színművész ‘Nem lehet visszatérni. Egy színész vallomásai’ c. kötetét a Millenárison.
A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötet Nagy Attila színművész, rendező önéletrajzi és színház-esztétikai írásainak, nyilatkozatainak, személyes vallomásainak szerkesztett gyűjteménye. Nagy Attila részt vett az 1956-os forradalomban, amelyet követően előbb halálra, majd – enyhítésként – 12 évi fegyházbüntetésre ítélték, ahonnan 1961-ben szabadult. Ezek viszonylag közismert tények, ám az már kevésbé, hogyan került az események fősodrába, illetve, hogy a börtönéveket miként sikerült átvészelnie. Ugyancsak kevesen ismerik a kiváló színművész családjának, gyermekkorának és művészi indulásának részleteit.

A kötet első része ezeknek a személyes emlékeknek bizalmas hangnemű bemutatása: a látszólag békés ifjúkortól a pályakezdő színész dilemmáin át az ’56-os események felidézéséig. Az életrajz itt –amellett, hogy őrzi “mesélő” stílusát és atmoszféráját –, pontos kor- és társadalomrajz is.

A könyv második fele Nagy Attila színészi-rendezői filozófiáját mutatja be a művész színház-esztétikai esszéin keresztül: elvei, tanácsai, szakmai javaslatai ma is megállják helyüket; és egy elmélyült, sokat elemző-gondolkodó, a világszínház fejleményeiben naprakész, éles szemű intellektuális alkotó portréját rajzolják ki.

A kötet emellett tartalmaz néhány interjút is, amelyekben a szerző élete legfontosabb stációiról, fordulópontjairól vall az újságírónak.

2017. április 21. (péntek) 16 óra
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
B csarnok, Márai Sándor terem

Résztvevők:

DERES PÉTER dramaturg, szerkesztő
FEDOR VILMOS író, Miskolc volt alpolgármestere
GÁLVÖLGYI JÁNOS színművész

Moderál: SÁNDOR ERZSI
Felolvas: FILLÁR ISTVÁN

 
 

Kapcsolódó anyagok