Autista vizsgálóközpont létrehozásában segítenek színészek, énekesek

2017 április 27. csütörtök, 13:49

Egy Közép-Európában is egyedülálló, elkülönített és akadálymentesített, autisták számára készülő ellátóközpont létrehozására gyűjtenek jótékonysági koncerten népszerű magyar előadók május 4-én az Erzsébet téren. A koncerten mások mellett fellép a 100 Tagú Cigányzenekar, Szulák Andrea, Hevesi Tamás, Vastag Csaba, Radics Gigi és Király Viktor is.

A szervezők ajánlásával:

“Megérteni. Elfogadni. Segíteni. Ezt a három lépést követjük, ez a célunk, ez a vágyunk most is, a Mosoly koncert alatt és az esemény után is. Szinte felfoghatatlan, hogy Magyarországon még nincs egy olyan várószoba, ahol az autista gyerekek akadálymentesen, nyugalomban, ingerek nélkül várakozhatnak az orvosra. Elhatároztuk, hogy mi ezt megváltoztatjuk. Gyere el koncertre és segíts, hogy kialakíthassuk az első magyar autista vizsgálóközpontot a Heim Pál Gyermekkórházban!”

Fotó:facebook.com/utamosolyert / Sárosi Zoltán

Az alapítványról:

Szijjártó Szilvia, a programot szervező Út a Mosolyért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a szervezetnek ez lesz a negyedik olyan rendezvénye, amellyel egy kevésbé ismert problémára, az autizmus spektrum-zavarral élő gyermekek orvosi vizsgálatának és kezelésének nehézségeire kívánják ráirányítani a figyelmet. Az autistákkal, illetve az autizmus spektrum-zavarral élőkkel való munka speciális feladat, hiszen ezekre a gyerekekre számos olyan dolog jellemző, amely egy átlagos gyereknél fel sem merül: másképp viselkednek tömegben, kevésbé szociálisak, zavarja őket például a zaj vagy a sok inger.

“Régi vágyunk, hogy felállítsunk egy olyan részleget, ahol a szakemberek arra specializálódtak, hogy az autizmussal élő gyerekek problémáit úgy kezeljék, ahogy az nekik a legjobb” – fejtette ki Nagy Anikó, a leendő központnak helyet adó Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója. Hozzátette: bíznak benne, hogy még az idén sikerül kialakítani ezt a vizsgálóhelyet, ahol minden beavatkozást, vizsgálatot, vérvételt, foghúzást, kötözést a speciális igényű gyerekek saját szükségleteinek megfelelően lehet majd elvégezni.

A 100 Tagú Cigányzenekar már próbál:

A Út a mosolyért kampányában zenészek, színészek, közszereplők is részt vesznek, bővebben a kezdeményezésről ITT olvashatnak.

Forrás: MTI, Színház.org, facebook.com/utamosolyert