Pesti éjszakák – Jordán Adéllal és Ónodi Eszterrel lép fel a Budapest Bár

2017 május 02. kedd, 10:13

Kuplék, sanzonok, ismert magyar zsidó dalszerzők slágerei – május 13-án, a MOM-ban különleges koncertet ad a Budapest Bár a Zsidó Művészeti Napok keretében.

Ónodi Eszter és Jordán Adél a Budapest Bár koncertjén lép fel

Ónodi Eszter és Jordán Adél a Budapest Bár koncertjén lép fel

A Budapest Bár koncertnaptárában különleges színfolt a Pesti éjszakák. Az együttes történetében először lesznek színésznők a vendégművészek, Kondor Vilmos közreműködése pedig egészen unikális eseménnyé teszi az estet. A 2008 óta publikáló, nemzetközi hírű szerzőt senki nem ismeri személyesen. A kilétét titkoló író csak e-mailben kommunikál, így sikerült felkérnie a feladatra Gáncs Andrea menedzsernek.

„Kondor Vilmos örömmel vállalta az együttműködést, ugyanis mint kiderült, Budapest Bár rajongó. Talán nem is véletlen, hiszen regényeiben ugyanazt a letűnt világot, a 30-as évek Budapestjét eleveníti meg, amelynek zenei atmoszféráját igyekszünk mi is visszahozni” – nyilatkozta Farkas Róbert, a zenekar alapítója és vezetője. Kondor még soha nem csatlakozott zenei projekthez, így kulturális értelemben is jelentős ez a fúzió. A Pesti éjszakák című esten Jordán Adél és Ónodi Eszter olvassa fel a koncert hangulatához illeszkedő írásokat, melyeket a Budapest Bár számai ihlettek.

“Szinte a kezdet kezdetén, pont a Katona József Színházban láttam először a Budapest Bár zenekart – azon a színpadon, amelyet jól ismerek. Öröm volt igényes és jó zenét hallgatni zenészek előadásában. De mivel azt láttam, hogy az énekesek nem kifejezetten erre a műfajra szakosodtak, hanem a pop, rock, jazz világából jönnek, rögtön azt éreztem, mennyire más rálátással, milyen érdekes megközelítésből tudnak interpretálni egy-egy dalt” – mondja Ónodi Eszter. „És valahol a mi közreműködésünk lényege is ez: mivel nem énekesek, hanem színészek vagyunk, megint más látószögből adhatunk valami pluszt, új színt a produkciónak. Évek távlatából is emlékszem, milyen izgalmas és hátborzongatóan jó volt például Frenk száma, de ugyanezt elmondhatom Lovasi Andrásról, Kiss Tibiről vagy a lányokról. Nem vagyok énekes színésznő abban az értelemben, hogy sokszor játszhattam volna zenés darabokban. Pont egy éve azonban elindult valami, különféle koncerteken énekelek, ami teljesen más, mint színházi darabban játszani, ilyenkor nem kell szereppel, rendezéssel foglalkozni – csak ketten vagyunk: a zene és én. És ez egészen más, semmihez sem fogható, felszabadító érzés. Ezért várom különösen, hogy együtt muzsikáljunk.”

Budapest Bár

Budapest Bár

A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évek budapesti kávéházi világáig nyúlnak. Az híres és kedvelt, vagy épp alig ismert dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és még számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra. Hatalmas repertoárjuk mára már nagyon sokszínű – magyar és külföldi számok mindenféle műfaját feldolgozták „budapestbárossá”.

“A Budapest Bárt akkor ismertem meg közelebbről, amikor Vajdai Vili rendezte a Szerencsés flótás című előadásukat a Városmajorban, és a férjem, Keresztes Tamás is dolgozott a produkcióban. Persze már előtte is hallgattam őket – akkor még Szalóki Ágival, nagy kedvencem máig. És hát ott van Lovasi, akin én felnőttem, aki egy elérhetetlen ikon volt számomra. Azzal, hogy most egy színpadon állhatok, netán még együtt is énekelhetek vele, gyerekkori álmom válik valóra. Emellett azért vonz ez az előadás, mert nagyon finom zene, amit ezek a fiúk játszanak, üdítő minden darab, amihez hozzányúlnak, egyszerűen árad a muzsika. Nagyon várom, hogy együtt legyünk” – mondja Jordán Adél.

A 2007-ben, eredetileg egyetlen lemezre létrehozott Budapest Bár idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját – mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője, mesterien hangszerelt cigányzenei feldolgozásaik hatalmas közönséget vonzanak. Május 13-án megidézik a régi pesti éjszakák hangulatát: bohém mulatságokról, szerelmekről, szomorúságról és boldogságról szólnak majd a dalok a zenekar jól ismert szólistái: Behumi Dóri, Németh Juci, Lovasi András és Frenk, valamint a két vendégművész előadásában.

Közreműködik: Farkas Róbert vezetésével a Budapest Bár zenekar 
Énekesek: Behumi Dóri, Frenk, Lovasi András, Németh Juci 
Vendégek: Jordán Adél, Ónodi Eszter színművészek