Körülöttünk – Exkluzív tárlatvezetések Jordán Tamással és Csík Jánossal a Műcsarnokban

2017 május 03. szerda, 9:17

Április végén nyílt meg a Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet című tárlat a Műcsarnokban.

Műcsarnok / Körülöttünk - Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Műcsarnok / Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Exkluzív tárlatvezetések:

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről.

A 2017 tavaszán nyíló kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik. A felkért kurátorok – Sára Ernő és Scherer József – által összeállított szalon tiszteleg a közelmúlt iskolateremtő mesterei előtt, de elsősorban a változó képzési, tervezői, gyártói és értékesítői környezetben tevékenykedő mai alkotók lehetőségeire és legkiemelkedőbb szakmai teljesítményeire koncentrál. A tárlat a tényleges funkciók és szakmai kihívások mentén rendezi az elkészült tárgyakat és a terveket, és a kortárs iparművészet és dizájn klasszikusnak számító műfajai mellett az ezek határterületein létrejövő alkotásokat kívánja feltérképezni és bemutatni.

Májusban vasárnaponként exkluzív tárlatvezetések színesítik a kiállítást: május 7-én Csík János és Barcza Zsolt zenei kíséretével, 14-én dr. Bendzsel Miklós egyetemi tanár szakértői magyarázatával, 28-án pedig Jordán Tamás kalauzolásával várják az érdeklődőket.

Belépőjegy: 2500 Ft

További információ: www.mucsarnok.hu

Műcsarnok / Körülöttünk - Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Műcsarnok / Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Sára Ernő és Scherer József, a kiállítás kurátorai a tárlatról:

(…) A kiállításon nyolc ipar- és tervezőművészeti szakterület utóbbi tíz évében született ötleteiből és megvalósult alkotásaiból válogattunk. Valójában ezek a szakterületek a kiállítás egyes termeiben önmagukban is szétnyílnak, sokszorozódnak, mint a fa, melynek egy törzse van, de ágainak száma váltakozó mennyiségű és az idő múltával bőségesen gyarapodik. A bemutatott művészeti területek közös gyökere az oktatás, törzse a tervezés. Örömteli a tehetségek nagy száma minden egyes területen. A beadott, begyűjtött anyag gazdag és sokszínű. Bemutatására lehetséges rendezőelvként kínálkozott, hogy a felhasználás gyakorlati szempontjai felöl közelítsük meg a műfajok kavalkádját.

Hogyan élünk együtt ezekkel a tervezett és megalkotott tárgyakkal a lakásunk intim terében, az éttermek, színházak, kulturális, szakrális, a nagy forgalmú közlekedési csomópontok adta belső közösségi terekben? A munkahelyen, az utcákon, a külső tereken – közlekedve vagy pihenve –, szabadidőnkben, séta, kirándulás vagy sportolás közben? Hogyan érezzük magunkat a folyamatosan alakuló környezetünkben, hogyan változik a komfortérzetünk? Mert minden állandó változásban van. Ami tegnapelőtt nyugatról hazahozott élményünk volt a települések rendezettségéről, azt ma itt nálunk fotózzák soha nem látott számban a külföldről érkező turisták. Rendeződő városkép, pihenésre és sportolásra alkalmas közösségi terek utcabútorokkal berendezve, okosan kitalált szabadtéri sporteszközökkel felszerelve. A megállókban a kilátást és a fényt nem fojtó építmények védenek az esőtől, kerékpárutak hálózzák be a várost és a vidéket. A kerékpár gyors változása egymagában is szépen példázza a robbanásszerű szemléletbeli és technológiai fejlődést. A bemutatott tíz év anyagában ez a nagyléptékű változás érzékelhető: ahogyan az is, hogy kik és hányan gondolkoznak, dolgoznak számunkra észrevétlenül azért, hogy köz- és ünnepnapjaink konfortosabbak legyenek.

Műcsarnok / Körülöttünk - Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Műcsarnok / Körülöttünk – Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és tervezőművészet

Ezeket a felhasználási területeket a Műcsarnok belső arhitektúrájához igazodva igyekeztünk érzékeltetni és megtölteni tartalommal. Együtt forog, kapcsolódik minden, mindennel összefüggésben – ahogy a valóságban. (…)

Forrás: Színház.org, Műcsarnok