Aschertől Závadáig – Színházi alkotók is kiállnak a civil szervezetekért

2017 május 21. vasárnap, 8:29

Több mint 100 művész és közéleti személyiség közös nyilatkozatban állt ki a civil szervezetek mellett. Azt kérik, hogy a Kormány a civilek megbélyegzése helyett inkább fordítson figyelmet azokra a területekre, ahol ezek a szervezetek gondot jeleznek: az egészségügyre, az oktatásra, a szegénységre, a diszkriminációra.

Az aláírók között Ascher Tamás, Bodó Viktor, Dés László, Enyedi Ildikó, Fullajtár Andrea, Mohácsi János, Nemes Jeles László, Schilling Árpád, Závada Pál neve is olvasható.

Tüntetés a civil szervezetek mellett a Hősök terén (fotó: atlatszo.hu)

Tüntetés a civil szervezetek mellett a Hősök terén (fotó: atlatszo.hu)

“A civilek mi vagyunk! Mi művészek és művészetkedvelők, mérnökök és építők, orvosok és betegek, tanárok és diákok, munkáltatók, munkavállalók és munkanélküliek, idősek és fiatalok. Mi mindannyian azt szeretnénk, hogy Magyarország öntudatos társadalom legyen, ahol az állampolgárok szabad akaratukból szabadon kinyilváníthatják véleményüket, felelősen és szabadon cselekedhetnek, kiállhatnak magukért és egymásért, beleszólhatnak a dolgok alakulásába és megvédhetik jogaikat. Aki a civileket támadja az minket támad! Éppen ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a civil szervezetek önkényes megbélyegzése ellen. A ‘külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény’ az átláthatóságot ürügyként használva akarja hitelteleníteni a civileket. Aggodalommal tölt el minket, hogy a törvényjavaslat orosz mintára készült, ahol a 4 évvel ezelőtt elfogadott törvény óta 27 szervezet szűnt meg. Ezt látva aggódunk Magyarország civil szervezeteiért is” – áll a levélben, mely teljes terjedelmében a peticio.hu-n érhető el.