“Élménye egy életre szól” – Újra TérTáncKoncert a Hősök terén

2017 május 28. vasárnap, 10:03

Az idei koncert a West Side Storyt is megeleveníti.

“Minden zenehallgató, egészen kicsi korától, ugyanolyan fontos a Fesztiválzenekar számára. Az, hogy ki fogékony a zenére, nem függ össze azzal, milyen családból jön. Minden ember tiszteletet érdemel.” Fischer Iván

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű kezdeményezését, amely nemcsak a muzsikáról és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól. A program legfontosabb szereplői azok a hátrányos helyzetű gyerekek, akik a Fesztiválzenekar játékára évről évre együtt táncolnak a budapesti Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Közösen dolgoznak egy célért hónapokon át, aminek az eredményét már valódi kreatív közösségként élvezhetik.

Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

A Budapesti Fesztiválzenekar nagyszabású ingyenes szabadtéri koncertjét 2017-be, június 10-én harmadszorra is megszervezi a gyerekek, a közönség és a koncertek apropóján kialakult közösség örömére.

Bodó Antónia / Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

Bodó Antónia / Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

“A résztvevő iskolák mind partnereink abban, hogy minél több roma és nem roma gyerek táncoljon együtt, hogy a közösen átéltek révén megtapasztalják a befogadás élményét. A heti táncpróbák mellett regionális találkozókat szervezünk, budapesti mentoriskolákat vonunk be a fogadásukra, és arra is alkalmat teremtünk, hogy találkozzanak a Fesztiválzenekar művészeivel, így hozva őket közelebb a klasszikus zenéhez. Hiszünk benne, hogy a muzsika képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között nemtől, társadalmi helyzettől, etnikai hovatartozástól vagy nyelvi különbségektől függetlenül. Mindemellett összefogásra, az egymásra való odafigyelésre ösztönöz, és toleranciára tanít” – áll a Budapesti Fesztiválzenekar közleményében.

Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

Budapesti Fesztiválzenekar / TérTáncKoncert

A koncert nagyköveteként kérdezte a Papageno Bodó Antónia hegedűművészt, aki közel tíz éve vesz rész a Fesztiválzenekar produkcióiban, és a  TérTáncKoncert intézményét kiemelten fontosnak tartja. Mint azt elmondta: „Élmény látni a gyerekek igyekezetét, a lelkesen csillogó szemeket. Azért örülök, hogy a TérTáncKoncert nagykövete lehetek, mert így közelebbről megismerhetem a felkészülés folyamatát, hiszen eddig csak a Hősök terén, a színpadról szemlélve szembesültem a hónapokig tartó munka eredményével”.

Kövesd a TérTáncKoncert országos és budapesti eseményeit a facebookon is!