Főzés közben vizsgáztak a Színművészeti növendékei

2017 június 24. szombat, 7:48

Rendhagyó helyszínen, egy étteremben tartották a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóinak beszédvizsgáját.

SZFE beszédvizsga (fotó Vonderviszt Lajos, borsmenta.hu)

SZFE beszédvizsga (fotó Vonderviszt Lajos, borsmenta.hu)

A színészhallgatók általában nem receptek és kulináriai tanmesék felmondásával szoktak vizsgázni, és kifejezetten nem a vágódeszka, a lábos és a serpenyő fölött. Ezúttal azonban mesterük, Novák Eszter rendező, valamint Papp Márta beszédtanár vezetésével „konyhai gyakorlatot” tartottak. Alexandre Dumas Konyhaszótár című szakácskönyvének részleteit kellett megtanulniuk, és miközben művészi beszédből vizsgáznak, egy komplett ételt is elkészítenek – számolt be a borsmenta.hu.

Dumas Konyhaszótár című kötete megírása után majd’ másfél századdal, csak néhány éve jelent meg magyarul. A szerző összesodorja benne a fél világtörténelmet, a napi politikát, saját személyes tapasztalatait, kimeríthetetlen gasztronómiai ismereteit és pompázatos élményeit.

SZFE beszédvizsga (fotó Vonderviszt Lajos, borsmenta.hu)

SZFE beszédvizsga (fotó Vonderviszt Lajos, borsmenta.hu)

„Vicces: most sokkal izgalmasabb, milyen lesz az étel, amit főztök, mint hogy hogyan sikerül a beszédvizsga” – nevet Novák Eszter, akiről a színházi szakmában mindenki tudja, milyen remek szakács.

„Konyhaszótár”: a Dumas hatalmas könyvéből összeállított kötet megírása után majd’ másfél századdal, csak néhány éve jelent meg magyarul. A szerző összesodorja benne a fél világtörténelmet, a napi politikát, saját személyes tapasztalatait, kimeríthetetlen gasztronómiai ismereteit és pompázatos élményeit. Nagy tudással – és még nagyobb humorral – megírt, hihetetlenül gazdagon ízesített szöveg. Mondhatnánk: egy (zenés) színészhallgató álma. Hát még ha dresszinget is készíthet közben…

A konyhai beszédvizsgáról szóló beszámoló itt olvasható.