Dalköltők és költői dalok – Arany, Petőfi és József Attila “dalszövegei” a PIM-ben

2017 június 28. szerda, 15:51

Költőfejedelmek dalaiból álló koncertet ad mások mellett Ferenczi György, a Nana Vortex és Dresch Mihály a PIM udvarán július 8-án. Arany János, Petőfi Sándor, József Attila versei, saját zeneszerzeményei csendülnek fel a kastélyudvaron. A frissítő hangulatról maguk a zenekarok gondoskodnak majd: korszerű, eleven köntösbe öltöztetik a legnagyobbak verseit.

Ferenczi György és a Rackajam

Ferenczi György és a Rackajam

Tudta, hogy Arany János dalokat is írt?! Nemcsak saját költeményeit, de Petőfi-verseket is megzenésített, idős korában gitárját pengetve, dalait dudorászva vidám, keserédes, csipkelődő szerzeményeivel szórakoztatta magát. Bár a 2. világháborúban saját kezű kottái elpusztultak, dallamait egy 19. századi zenetudós, Bartalus István lejegyzéseiből ismerjük.

“Az élet egy összezsúfolt táncterem” – éppenséggel ez is egy Arany János verssor. Költészete elevenebb, modernebb, mint a kifakult iskolai tablókon bekeretezett poros Arany-portrékról sokan gondolnák. Szóképei, írói megoldásai, “teherbíró” költészete mellett zenei kísérletei is inspirálóak a jelenkor számára, így kiváló világzenészek, jazz-muzsikusok, experimentális formációk lépnek az est folyamán párbeszédbe Arany melódiáival. Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam vagy épp Ágoston Béla és Busa Pista a Nana Vortex-szel kiegészülve a megszokott zenei igényességgel és kreativitással fognak a húrok pengetéséhez: a költő dallamait megtartva hangszerelik élő, kortárs kompozícióvá Arany János zenei örökségét.

Ferenczi György és zenekara, valamint a Nana Vortex muzsikusai neves vendégművészekkel kiegészülve a tőlük megszokott kreativitással és igényességgel csapnak a húrok közé – hogy a hőmérséklet mellett a hangulat is tetőfokára hágjon!