“Induljunk együtt előre” – Székely Kriszta beszédével nyitott a Budapest Pride

2017 június 30. péntek, 22:13

Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezőjének beszédével vette kezdetét a Budapest Pride hete.

Székely Kriszta teljes beszédét itt megtekinthetik, itt pedig elolvashatják.

“(..) Hivatalosan sohasem coming outoltam, de ettől függetlenül sokan megtaláltak az identitásomat, szerelmi életemet célzó újságírói kérdésekkel. Annak ellenére, hogy soha nem válaszoltam rendezéseimmel foglalkozó interjúkban ezekre, nagy sikernek könyveltem el, hogy coming out híján is nyilvánvaló az identitásom. Illetve nem is az, hanem, hogy olyan ember benyomását keltem, mint akitől ezt bátran meg is lehet kérdezni. Ez volt a célom, az álmom, hogy pusztán a létezésem és önmagam hétköznapi felvállalása, természetessége legyen annyira nyilvánvaló, hogy a coming out igénye, vagy valamiféle engedélykérés a téma érintését illetően fel se merüljön velem kapcsolatban. Következő távlati cél, hogy ez mindegy is legyen. Részeredményeknek is örülünk” – fogalmazott Székely Kriszta.

Felidézve a saját történetét beszélt balerina múltjáról, arról, hogy 8 éves korától kezdve a Magyar Táncművészeti Főiskola növendéke volt, és egészen a coming outjáig tartott az az időszak, amíg próbált olyan légies lenni, mint amilyennek mesterei is látni akarták. “A coming outommal indult el az életem. Indultam el Én. Nem minden lány rózsaszín és könnyed. Nem minden fiú kékes-fekete és kemény. Ha nem vállalom fel magam és megyek a szívem után, akkor talán soha nem szakadok ki ebből és soha nem leszek az a folyton kérdező, úton levő ember, gondolkodó, alkotó, aki ma vagyok, soha nem kerültem volna olyan helyzetbe, hogy rákérdezzek a világra, ha nem kell rákérdeznem saját magamra. Ez volt az első dominó. Nagyon fontos. Önismeretre tanított, kérdezni tanított. Hogy szégyellem-e? Jézusom. A legjobb dolog, ami valaha történt velem. Elindított az utamon. Elindított afelé, aki ma vagyok. Kérdezzetek sokat és kételkedjetek folyamatosan a körülöttetek lévő világban és rendszerekben, és próbáljatok válaszolni újra és újra. Mindig jobb és jobb válaszokat kell adni ugyanazokra az életünket körülvevő kérdésekre. Így fejlődünk” – tette hozzá a rendező, aki úgy vélekedett, az önazonossághoz vezető úton sokan elbukunk, de mindenkinek kötelessége törekednie arra, hogy kihozza magából mindazt, ami benne rejlik.

Székely Kriszta

Székely Kriszta / Fotó: Balogh Zoltán, MTI

“Nő vagyok. Biológiailag nő vagyok. De ezen túl a fő definícióm, hogy ember vagyok. Vannak bennem férfiasnak címkézett és nőiesnek címkézett vonások, mind szellemileg, mind érzelmileg. Nagyon bonyolult az élet és csodálatosan bonyolult benne az ember. Kutassátok a lehetőségeit, adjátok meg a szabadságát a léleknek, a testnek és szellemnek. Gondolkozzatok, mert van min. Gondolkozzatok Ti is magatokon, heteroszexuális barátaim, mert a tőlünk oly nagyon féltett férfi-nő házasság kérdése, szabályai újragondolást kívánnak, különben nem rúgnátok fel őket ilyen sokkolóan nagy arányban. Nem? Gondolkozzatok és változzatok! Adjatok magatoknak is szabadságot. Ne féltsétek tőlünk a házasságot, mert mi csak jogegyenlőséget akarunk, nem elvenni tőletek egy, a nők elnyomásán, megalkuvásán alapuló tradíciót. (…) ” – tette hozzá Székely Kriszta.

Leszögezve, hogy nem kíván politikai beszédet mondani, arról is beszélt 2000 környékén, amikor először járt a Pride-on még nem gondolta, hogy “visszafordulhat az idő”, hogy pár évvel később mindenki fröcsögni fog a másikra, és hogy néhány magyar állampolgár oly mértékben lesz politikai érdekek, provokáció áldozata, hogy rátámad a békésen, emberi jogaikért felvonuló honfitársaira. Úgy gondolta, mire 30 év körüli lesz, a társadalmat érintő kérdések, a melegek, a cigányok, a nők helyzete, az ország diktatúra utáni szellemi és lelki felépülése, a józan ész és a jóindulat felhajtó erejével “megoldó-pályára állnak”, és az élet különböző területein váltják majd egymást a hozzáértő vezetők. Azóta sem hiszi el, hogy a kapzsiság, a taplóság lettek Magyarország követendő vezérelvei.

“(…) Szinte már minden olyan körülöttem, mint valami abszurd dráma, mintha Orwell Állatfarmjának utolsó harmadában lennék csirke. Elvesztette mindenki a maradék eszét és szívet is? Nem a politikusokhoz beszélek, hanem mindenkihez, aki felelős ennek az országnak az állapotáért, aki eltűri, hogy egymásnak ugrasztott társadalomban éljünk. Drága, drága, szeretett jobbosnak, balosnak mondott barátaim, magyarok, ébredjetek már fel! Ébredjen fel az értelem és a szív a mi kis Kárpát-medencékben. Öleljük jól meg egymást és kezdjük újra! Induljunk együtt előre egy okos, szép szívű, egy a sokszínű állampolgáraira büszke társadalom útján” – hívta fel a figyelmet Székely Kriszta, aki egy Brecht idézettel zárta beszédét:

“Minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.
De ami megtörtént, megtörtént. És a vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted.

Ami megtörtént, megtörtént. A vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted,
de minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.”

Forrás: Facebook, Színház.org, Magyar Narancs