Somewhere over the Rainbow – Válogatás Alföldi Róbert fotógyűjteményéből az Átriumban

2017 október 21. szombat, 9:03

A félelem megeszi a lelket premierje előtt nyílt meg az Átrium emeletén található új kortárs képzőművészeti kiállítóhely. A Central Galéria első tárlata Somewhere over the Rainbow címmel Alföldi Róbert 1940 és 1970 közötti színezettfotó-gyűjteményéből, illetve a művész saját, a technikára reflexióként készített alkotásaiból válogat.


Alföldi Róbert értékmentő szándékkal kezdte felkutatni Magyarországon és szerte a nagyvilágban a speciális technikával, utólag, kézzel színezett fényképeket, melyek az 1940–1970-es évek életének idealizált lenyomatát mutatják.

A kiállítás a beszerzett anyagból ad széles merítést – nemzetközi gyűjteményt láthatunk, hiszen nemcsak Európában, hanem a világ minden táján éltek ezzel a különleges technikával. A színezett képeket soha nem tartották művészileg értékes alkotásoknak, a kommerszhez kapcsolták őket, ám jól reprezentálják egy kor vágyait és boldogságkeresését. A tárlatot megnyitó Gadányi György fotótörténész szerint egy jó szemű gyűjtőre van szükség, aki megérzi ezeknek a műveknek a jelentőségét, a különleges hangulatát, és kontextusba tudja helyezni az idealizációt.

A Central Galéria – amely főtámogatója, a Central Médiacsoport után kapta a nevét – első kiállítása, amely a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen valósult meg, november 30-ig látogatható, a színház nyitvatartási idejében. Alföldi Róbert a kiállítás megnyitóján vázolta a Galéria további programját is – az évadban összesen négy kiállítást tervez, kapcsolódva a színház bemutatóihoz.