Megjelent az Esterházy-kalauz bővített kiadása

2017 december 01. péntek, 15:04

Marianna Birnbaum és Esterházy Péter több mint 20 évig beszélgettek. Hol személyesen, hol telefonon, és nem csak irodalomról, szavaik nyomán még közelebb kerülhetünk korunk egyik legnagyobb magyar írójához. 

 

Esterházy Péter

Huszonhat év telt el azóta, hogy az Esterházy-kalauz megjelent. Marianna D. Birnbaum és Esterházy Péter barátságának és munkakapcsolatának ez volt az első nyilvánosságnak szánt darabja, amit aztán még két beszélgetőkönyv követett, az Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben és az Esterházy Péter hatvanötödik születésnapjára készült Az évek iszkolása.

Az Esterházy-kalauz bővített kiadásához Marianna D. Birnbaum A próza iskolája címmel összegyűjtötte azokat a levélrészleteket, amelyeket Esterházy kvázi munkanaplóként küldött neki a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Harmonia Caelestis írásának idején. Az idézetekkel, fotókkal, kéziratokkal kiegészített kötet bepillantást enged az írói műhelybe, a munka közbeni bizonytalanságokba, a tervezés és a szerkesztés titkaiba.

Nem életrajzról van szó, hanem tárlatvezetésről az alkotó elme külső szemlélő számára néha labirintusnak tűnő folyosóin. A bővített kiadás felkarolja az elmúlt huszonöt év Esterházy-termését is, de még így is félkész marad. Mert Esterházyt soha nem lehet kiolvasni. Bármennyiszer is vesszük kézbe a könyveit, mindig egy, a végtelenbe vezető kapu nyílik meg előttünk.

Marianna Birnbaum – Esterházy Péter: Esterházy-kalauz – bővített kiadás itt megvásárolható.