“Szégyen, hogy Geréb Ágnest börtönbe zárják” – Balog József levele

2018 január 10. szerda, 11:01

Balog József színész, a szegedi MASZK Egyesület elnöke a Facebook-oldalán reagált a tegnapi napon meghozott bírósági döntésre.

Elutasította a perújítási kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla kedden, így jogerős maradt a Geréb Ágnes ügyében 2012-ben hozott döntés: a vádlottat jogerősen 2 év fogházra ítélték és 10 évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Geréb Ágnes

Geréb Ágnes

Kedves Ági!

Nem voltunk egy otthonszülés. Apás szülés sem voltunk. De. Te mutattad meg a második fiamat 1988 októberében a Szegedi Szülészeti Klinikán. Az orvosunk férfi volt, és akkor föl sem tűnt, milyen kevesen vagytok. Orvosok, nők, akik szülni, világra jönni segítetek. Ballagtunk az alagsor felé, ott tartották az inkubátoros babákat, az egyik készüléknél megálltál, s én már örökre együtt látom a Te mosolyodat egy kis, vörös arcú fickó első világi erőfeszítéseinek küzdelmeivel.

Apukád tanított a főiskolán, de a katedra mindig messze volt. A hangját azonban hallottam, és valami konok hitet is, tudományban, a tanításban, az emberi hangban. Aztán megtudtam, hogy játszottál Paál Istvánnál, hogy a Szegedi Egyetemi Színpad nagy korszakának munkása voltál, hogy példa vagy ebben is, csöndes, szívós, konok és kérlelhetetlen példa. Megközelíthető, ám meghaladhatatlan.

Úgy adódott, hogy eltelt huszonnyolc év. Kijöttél a Klinikákról és ezreknek segítettél megszületni. Ők, ismernek, és sokan vannak. Én pedig megismerhettelek a színpadon, hiszen két éve együtt próbáltunk Örkényt. Nem voltál házi őrizetben. Ám amikor el akartunk indulni Erdélybe, kiderült, hogy az országot nem hagyhatod el. Mi, persze mentünk, ahogy a show is megy tovább. Hiába szégyelljük, azért megyünk.

Hiába szégyelli tanár, szülő, diák, azért beleegyezett, hogy az iskoláját elvegyék, szabadságát korlátozzák, vagy kiröhögve megszüntessék.

Hiába szégyelli orvos, ügyvéd, azért beleegyezett, hogy a jog és bíráskodás egy kifacsart citrom, a gyógyítás pedig újra a pénz, vagy az állami önkény monopóliuma legyen.

Hiába szégyelli minden írástudó, azért még beleegyezett, hogy templomtól a kocsmáig, hitvesi ágytól a szülőágyig ostoba fajankók, akarnok senkiháziak az új egypárt percemberei dirigáljanak testnek és léleknek.

Hiába?

Kedves Ági!

Hiába, no. Félnek Tőled. A mosolyod, a tekinteted, a csöndjeid kikezdik az idegeiket. És amit csinálsz. Illetve nem is. Hiszen eltiltottak. Most pedig börtönbe zárnak. Azt mondtam, több ezren, talán tíz ezernél is többen ismernek. Ismerünk. Nem vagy az övék, de a miénk sem vagy.

Az vagy, aki. Aki meggyőződött, lelkében megedződött, önmagáról le nem mondott, azonosságát megtartotta. Aki nem egyezett bele.

Te, a gerébági vagy!

Balog József