Multimédiás kiállítás Kassák legismertebb szabadverséről – Latinovits is népszerűsítette

2018 február 11. vasárnap, 10:19

Multimédiás kiállítás nyílt Kassák Lajos legismertebb szabadverséről Óbudán – A főművet Latinovits Zoltán is felolvasta.

Az alkotó születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából több kiállításon ismerhetjük meg Kassák Lajos irodalmi és képzőművészeti munkásságát. Az óbudai Kassák Múzeumban arra vállalkoztak, hogy bemutassák a költő legismertebb versének születését, kiadását és utóéletét.

A fiatal Kassák párizsi gyalogútját megörökítő, sodró lendületű szabadversét emelik Az új Kassák – A ló meghal és a madarak kirepülnek címen futó, multimédiás kiállítás középpontjába az óbudai Kassák Múzeumban.

Kassák Lajos

Az 1909-es, hirtelen elhatározásból jött párizsi útról a képzőművész és irodalmár Kassák Egy ember élete című, vaskos önéletrajzi munkájában beszél részletesen. A szintén terjedelmes szabadvers a koldusszegényen, sokszor valóban koldulásból élve megtett út benyomásait, a költőben lejátszódó lelki folyamatokat ábrázolja, és azt is, ahogyan a képzetlen vasmunkás költővé érik az utazás során. Hosszú volt ez az 1909-es út, de Kassák előtte is hosszú utat tett meg az érsekújvári szülőháztól az angyalföldi vasgyárakon át sajátos konstruktivista festészetéig és a kor Magyarországa által elutasított modernista lírájáig.

Az 1967. március 20-án rendezett ünnepségen Latinovits Zoltán olvassa fel Kassák főművét, további verseit mások mellett Mensáros László, Básti Lajos és az ifjú Koncz Gábor is szavalja. Itt van Kassák levele, amelyben megköszöni Latinovitsnak a produkciót, és itt van a színészkirály válasza is. Így folytatódik A ló meghal és a madarak kirepülnek “diadalútja” egészen az 1980-as Thália Színház-beli előadásig, Kazimír Károly rendezésében, Kozák Andrással a főszerepben (Szittya Emilt Gálvölgyi János alakította) ment nagy sikerrel a darab. A vers 1982-ben bekerül a gimnáziumi tananyagba is, és sorban fordítják le és adják ki szlovák, román, finn, héber, spanyol, olasz és japán nyelven.

Forrás: Magyar Hírlap