Szövegséták Esterházyval a Radnóti Színházban

2018 április 12. csütörtök, 7:28

Különleges előadásra készül a Radnóti Színház Esterházy Péter születésnapján, április 15-én. 

Vitathatatlan: Esterházy Péter munkássága a huszadik századi magyar irodalom egyik leggazdagabb életműve. Az írói hagyaték gondozásának egyik első lépcsőjeként jelenteti meg a Magvető Kiadó Az olvasó országa című kötetet, amely Esterházy 2003 és 2016 közötti esszéit és cikkeit gyűjti egybe.

A könyv megjelenése alkalmából, amit az író születésnapjára tűztek ki, különleges estet rendez Galgóczy Judit Szövegséták Esterházyval címmel.

Ajánló a Szövegséta elé:

A Radnóti Színház egyik legfontosabb hagyományának tekinti a kortárs magyar irodalom pártolását, amelynek részeként rendszeresen műsorra tűznek irodalmi esteket, könyvbemutatókat. A Szövegséták Esterházyval viszont nem pusztán kötetbemutató, mert…

Séta közben jó beszélgetni és jó hallgatni is.

E.P. most megjelent gigantikus kötetéből a rendező, Galgóczy Judit a válogathatatlan megmutatására törekszik. A kedves néző előtt, aki részt vesz a szellemi túrán, felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül szépen apró sétákat teszünk az E.P. világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban, benne megannyi |irodalmi| középpel: Goethe, Kafka, meg a magyarok…

Miért jó, miért kell E.P. szövegsétákat tenni? Mert az oldhatatlan érdeklődés az, ami a szellemet itt tartja, köztünk. Akkor marad friss, ha kitesszük, közzétesszük vagy csak elmerülünk benne.
Jó este lesz, otthonos, zenés, nem “patetikus”.

Galgóczy Judit szavaival:

„A könyv akkor jó, ha súlya van. Az olvasó országának van, de lapra szerelhető. Az emberélet útjának felén Esterházy által egy nem sötétlő erdőbe jutunk, Esterházy felkapcsolja a villanyt.
És örök világosság.
A szellem napvilága mindennapi kenyerünk mellé, ha például egy kis E.P. publicisztikát fogyasztunk, egy kis befektetéssel Olvasóvá kell válnunk – ami konstans energiaforrást biztosít számunkra a földi siralomvölgyben. Ebben a nagy kivilágított szövegerdőben bolyonganak boldog felelőtlenséggel: Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza, s hogy zenés is legyen, ’könnyű műfaj’, Dés András adja az ütemet a séta alá. Váljanak nézővé: jöjjenek! Sétáljanak velünk!”

Galgóczy Judit

AKIK A SOROK KÖZÖTT SÉTÁLNAK:
BÁLINT ANDRÁS
GAZSÓ GYÖRGY
POROGI ÁDÁM
SODRÓ ELIZA
DÉS ANDRÁS

Mikor, hol?: április 15. vasárnap, 19:00 /// Radnóti Színház