A Litera megalapítja az Esterházy-könyvtárat

2018 április 14. szombat, 18:49

Esterházy Péter születésnapján a Litera.hu megalapítja az Esterházy-könyvtárat, mely olyan könyvek virtuális gyűjteménye, melyeket Esterházy Péter olvasott, és műveiben megidézett. Bán Zoltán András, Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Csuhai István, Márton László, Selyem Zsuzsa, Szilasi László és Szilágyi Zsófia emlékezetes szövegeket és szöveghelyeket elevenítenek fel.

Választásaik és reményeink szerint további írók és kritikusok választásai nyomán egy beláthatatlan nagyságú, kivételes könyvtár körvonalai bontakoznak ki majd előttünk, amelyben bolyongásra hívják az olvasót.

Amint Umberto Eco, Esterházy Péter hasonlóképp vezet majd minket végig a polcok között gondolatban.

Esterházy Péter születésnapja alkalmából arra kérték a kortárs irodalom jelentős alkotóit, hogy re- és dekonstruálják az Esterházy-művekben megidézett és sajátlagos kontextusba helyezett műveket.

“Megváltozott az irodalom helyzete. A diktatúrában nagyon nagy jelentősége van a sorok közti utalásoknak. Minthogy nem lehet szabadon beszélni, ezért az ember szabadon hallgat. A diktatúra irodalma mindig emlékezteti az olvasót az elveszett szabadságra. A „nem diktatúra” irodalma is a szabadságra emlékezteti, de minthogy nincsenek politikai határok, ezért a sorok közti utalások megszűnnek. Tehát másképp kellett írni 1990 után, mert megszűnt ez a politikai kontextus. Én nem jutottam a gondolkodással semmire, ezért tudok könyveket írni. Ha majd bölcs leszek, akkor nem írok könyveket, hanem imádkozni fogok. Ha meg hülye leszek, akkor nem tudom, mit fogok csinálni. De akkor talán már nem kell csinálni semmit, csak lenni, mint egy darab kő vagy Weöres-verssor.” (Esterházy Péter)

Kíváncsiak voltak, Esterházy Péter műveiben mely klasszikus-kortárs alkotásokkal létesített párbeszédhelyzet, mely művek szövegértelmezése, olvasása volt számukra a legemlékezetesebb, leginkább felkavaró, izgalmas, meglepő, szép vagy elgondolkodtató. Voltak-e olyan könyvek, melyeket Esterházy szűrőjén keresztül ismertek meg, idézzék meg a korabeli olvasói helyzetet, avagy, ha általuk már ismert szövegre akadtak, azt mennyiben árnyalták, módosították az „eredeti” jelentéshez képest az Esterházy-opusz összefüggései, világegésze. Hogyan látják az Esterházy-féle montázstechnika elemeit, az Esterházy-könyvtárat mint szuverén, irodalmi univerzumot?

További részletek itt.